Signal Uygulaması Nedir, Android’de Nasıl Kullanılır?
Mesajlaşmayı hatta görüntülü konuşma yapmayı seviyor musun? Ancak gizliliğin ile ilgili şüphelerin mi var? Son dönemde yıldızı parlayan Signal uygulaması nedir, Android’de nasıl kullanılır gibi merak edilen sorulara cevaplar burada. Detayları öğrenmek için hemen okumaya başla!
Kullanımı oldukça artan mesajlaşma uygulamalarıyla ilgili güvenlik ve gizlilik endişeleri giderek artıyor. Mesajlarım veya görüşmelerim izleniyor mu, düşüncesi pek çok kullanıcıyı kaygılandırmakta.
Bu ve benzeri şüpheleri gidermek için Signal uygulaması geliştirildi. Peki, Signal uygulaması nedir, nasıl kullanılır daha yakından bakalım.
Signal Uygulaması Nedir?
Signal, esasen WhatsApp veya Facebook Messenger gibi bir mesajlaşma uygulaması. Signal ile yazışabilir, görüntülü arama yapabilir, fotoğraf ve video paylaşabilirsin.
Açık kaynak kodlu Signal, gizliliğe ve güvenliğe daha fazla önem veriyor. Bunun için uçtan uca şifreleme yaparak iletilerin gönderilmesini sağlıyor. Dilersen telefonunun kısa mesaj uygulaması yerine de kullanabilirsin.
Kâr amacı gütmeyen Signal Foundation tarafından desteklenen bir proje. Amaç iki kişi arasında paylaşılan içeriklerin üçüncü bir kişi tarafından izlenmemesi, bağlantı ve IP bilgileri gibi metadatalara (üstveriler) ulaşılmaması.
Sohbetlerinde gönderdiğin ve aldığın tüm mesajlar şifreli olarak iletiliyor. Hatta yaptığın görüntülü aramalar dahi şifreli. Gönderdiğin mesajın alıcısı dışında meraklı gözlerin verilerine ulaşmasını zorlaştıracak şekilde tasarlanmış.
Uçtan uca şifreleme olarak Open Whisper Systems kullanılıyor. Açık kaynak kodlu olması, geliştiricilerin yazılımın kodlarını görebilmesini ve uygulamaya katkı sunmasını sağlıyor ama bu Signal’in şifreleme sisteminin kolayca kırılabileceği anlamına gelmiyor.
Reklamsız ve ücretsiz olan Signal, neredeyse hiçbir kullanıcı verisini saklamıyor. Yedekleme işlemi dahi yerel cihazda yapılıyor. Bu da elektronik gözetimi zorlaştırmakta.
Android’de Signal Nasıl Kullanılır?
WhatsApp alternatifleri arasında Signal iyi bir seçenek. Klasik bir mesajlaşma uygulaması gibi kullanılıyor. Kullanmak oldukça kolay. Mesajlaşabilir, sesli ve görüntülü arama yapabilirsin.
Uygulamayı indirip kurduktan sonra lisans sözleşmesini kabul et ve rehberine erişim iznini onayla. Bundan sonraki aşamada telefon numaranı onaylaman gerekecek. Telefon numaranı yazdıktan sonra kısa mesaj ile gelen kodu ilgili alana girerek numaranı onayla ve kullanmaya başla.
İlk kurulum sonrası Signal’i, varsayılan SMS uygulaması olarak kullanmak isteyip istemediğin sorulacak. Karar verdikten sonra kendine bir profil oluşturabilir, resim ekleyerek istediğin gibi düzenleyebilirsin.
Bir de güvenlik amacıyla PIN kodu belirlemen istenecek. Bu PIN ile hesabın Signal sunucularında güvenli olarak saklanacak. Uygulamayı farklı bir cihaza kurduğunda veya eşitlemek istediğinde bu PIN kodu senden istenecek.
Ana ekrandaki kalem simgesine dokunarak mesaj gönderebilirsin. Mesaj göndermek istediğin kişilerde de Signal uygulaması yüklü olmalıdır. Aksi takdir de mesajların şifresiz olarak gönderilir. Kişiler listende Signal uygulamasını kullanan diğer arkadaşlarını görebilirsin.
Sohbet ekranında resim, video veya belge paylaşabilir, sesli veya görüntülü arama başlatabilirsin. Ayrıca kaybolan mesajlar özelliğinden de yararlanabilirsin.
Rakiplerinin aksine daha fazla gizlilik vadeden bu uygulamayı deneyebilirsin. İstersen WhatsApp güvenlik için neler yapabileceğine de göz atabilirsin. AndroidListe‘den uygulama indir, Facebook sayfamızı takip et ve bu makaleyi sosyal ağlarında paylaşmayı unutma!
Signal
Signal, kişisel verilerine erişmeyen ve bunları depolamayan güvenli bir mesajlaşma ve görüntülü arama uygulaması. Kısa mesaj gönderebilir, fotoğraf, video ve belge paylaşabilirsin. Sohbet grupları oluşturabilir, kaybolan mesajlar atabilir, resimlerini düzenleyebilirsin.