Uygulama Kullanım Süresi Kısıtlama WhatsApp, YouTube ve TikTok İçin Nasıl Yapılır?
Çocuğun elinden telefonu bırakmıyor mu veya kendini telefon bağımlısı gibi mi hissediyorsun? Uygulama kullanım süresi kısıtlama, daha sağlıklı bir dijital yaşama sahip olmanı sağlayabilir. WhatsApp, YouTube ve TikTok kullanımı nasıl sınırlanır görmek için hemen okumaya başla.
Uygulama Kullanım Süresi Kısıtlama
“Her şeyin fazlası zarar” sözü dengeli bir hayat için gerçekten doğru. Özellikle cep telefonu, tablet gibi teknolojik ürünlerin kullanımı konusunda unutulmaması gereken bir prensip. Telefon ve tablet kullanımı çocuklar söz konusu olduğunda ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Kimi yetişkin ise tam bir telefon bağımlısına dönüşüyor. Normal bir şekilde iletişim kurabilmek hatta sohbet edebilmek imkansız hale gelebiliyor. Ancak bu tür dijital bağımlılıkları en aza indirebilmenin yolu var: uygulama kullanım süresini kısıtlamak.
Dijital sağlık açısından geliştirilmiş pek çok uygulama var. Google, Dijital Denge özelliğiyle Android’de kullanıcılara destek oluyor. WhatsApp, YouTube ve TikTok gibi popüler uygulamaların kullanım sürelerini nasıl kısıtlayabileceğine ve destek alabileceğin uygulamalara bakalım.
Uygulama Kullanım Süresi Kısıtlama Nasıl Yapılır?
Günümüzdeki pek çok popüler uygulama, dengeli bir dijital yaşama sahip olman için zamanlayıcılar veya hatırlatıcılar gibi seçenekler sunuyor. Android’de neredeyse tüm uygulamalar için kullanabileceğin süre kısıtlaması seçeneğini aşağıdaki adımları izleyerek yapılandırabilirsin.
1- Cihazının Ayarlar bölümüne gir.
2- Dijital Sağlık ve Ebeveyn Denetimi seçeneğini bul.
3- Uygulama Zamanlayıcıları’na dokun.
4- Kullanımını kısıtlamak istediğin WhatsApp gibi bir uygulamayı seçip tıkla.
5- Açılan pencereden Uygulama Zamanlayıcısı seçeneğindeki kum saati simgesine dokun.
6- İstediğin süreyi (30 dakika gibi) ayarla ve Tamam’a dokun.
Bu durumda artık günlük WhatsApp kullanımını 30 dakika ile sınırlandırmış oldun. Bu süreyi doldurman durumunda WhatsApp çalışmayacak. Bir sonraki günü beklemen gerekecek. Bu tür ayarlamaları çok kullandığın diğer uygulamalar için de yapabilirsin.
Uygulama Kullanım Süresi Kısıtlaması İçin Alternatif Araçlar
Yukarıda bahsettiğimiz seçenekler Android sürümünde mevcut değilse telefon ve İnternet bağımlılığı ile mücadele edebileceğin alternatif araçlar kullanabilirsin. Üstelik bu tür araçlar daha fazla seçenek sunuyor.
Birçok cihazla gelen Google’ın Dijital Denge uygulaması iyi bir seçenek. StayFree, detaylı kullanım raporları sunuyor. Digitox, dijital bir detoks vadediyor.
Sağlıklı yaşam demişken evde egzersiz yapabileceğin en iyi fitness uygulamaları listemize de mutlaka göz atmalısın.
AndroidListe‘den tema, oyun, uygulama ve APK indir, Facebook sayfamızı takip et ve bu makaleyi sosyal ağlarında paylaşmayı unutma!
Digital Wellbeing
Dijital Denge, Google tarafından geliştirilen bir araç. Dijital alışkanlıklarını ayrıntılı bir şekilde analiz ediyor. Gerekirse zamanlayıcılar ayarlayarak çevrim içi dünyadan bir nebze olsun uzaklaşmanı sağlıyor. Dengeli ve sağlıklı mobil cihaz kullanım alışkanlıkları edinmene yardımcı oluyor.
StayFree – Telefon Bağımlılığından Kurtulun!
StayFree, cihazındaki uygulamaları ne sıklıkta kullandığını takip edip dijital alışkanlıklarını günlük ve haftalık olarak analiz ediyor. Saatlerce cihazını kullanmak yerine daha dengeli bir kullanım alışkanlığı edinmene yardımcı oluyor. Uygulamaları kısıtlayabilir, odaklanmak için kapatabilirsin.
Digitox : Dijital Denge – Telefon Bağımlılığı
Digitox, dijital bir detoks vadeden bir araç. Telefonundan belli sürelerde uzak kalmanı, dijital yaşamın ile normal hayatın arasında denge kurmana yardımcı oluyor. Ekran sürelerini kısıtlayabilir, odaklanma araçlarından faydalanabilir, telefonda vakit öldürmenin önüne geçebilirsin.