Facebook Messenger ile Facebook Messenger Lite Arasındaki Farklar?

facebook messenger ile facebook messenger lite arasindaki farklar

Facebook Messenger kullanıyorsun ama Lite mı yoksa normal sürüm mü senin için ideal karar veremediysen, iki uygulama arasındaki farklara bir göz at!

Dünya genelinde 2,2 milyar, Türkiye’de ise 52 milyon kullanıcısıyla sosyal ağ devi Facebook, Messenger uygulaması ile de gündemde. Anlık mesajlaşma imkanı sunan uygulama iki farkı sürüme sahip: Facebook Messenger, Facebook Messenger Lite.

Bu iki sürümden hangisi senin için daha uygun, bahsedeceğimiz farklılıklarla buna kendin karar verebilirsin.

Facebook Messenger, Facbook Lite’a Karşı

Lite Nedir?

Öncelikle biraz bu lite meselesini açıklayalım. Aslında bu kelime dahi sana farklılıklarını anlaman konusunda büyük ipucu. Lite, hafifletilmiş, sadeleştirilmiş, basit, temel sürüm anlamına geliyor. Herhangi bir uygulamanın çok az kaynak tüketerek kararlı çalışan versiyonu oluyor.

Özellikle telefonu eski sisteme sahip, İnternet erişiminin yavaş ve sınırlı olduğu kullanıcılara hitap etmek isteyen pek çok yazılım geliştirici gibi Facebook da kendi hafifletilmiş sürümlerini geliştirdi. Bu sayede kullanıcı sayısını artırmayı, daha fazla kişiye ulaşmayı istiyor.

Depolama Alanı:

Depolama alanı yani telefonda kapladığı yer bakımından iki uygulama arasında neredeyse 10 kat fark var. Facebook Messenger 150MB civarında yer kaplarken Lite sürümünde bu 15MB kadar düşebiliyor. Güncellemeler ile sürümler değişikliğe uğrasa da Messenger Lite telefonunun hafızası az olanlar için çok cazip.

RAM Tüketimi:

İki uygulamayı birbirinde ayıran bir başka temel özellikte RAM tüketimleri. Telefonun belleğini tüketme konusunda Messenger Lite daha cimri. Arka planda çalışırken uygulamayı kapatsa da bildirimleri alabilmene olanak sağlıyor.

Lite 50MB civarında RAM tüketirken Facebook Messenger 153MB civarında tüketime sahip. 100MB bellek tüketiminden kar elde edebilirsin. İki uygulama çalışırken ve kapalı konumda çok farklı miktarlarda RAM tüketiyor; kapalı konumda 58MB’e karşın 8MB. Eğer RAM’i düşük bir telefon kullanıyorsan, Lite sürümünü kontrol etmelisin.

Özellikler

Özellikler açısından da sadeleştirme söz konusu. Messerger Lite daha sade bir arayüze sahip. Sohbet edebilme her iki uygulamanın da temel özelliği ancak Messenger Lite, oyun paylaşımı, GIF kullanımı bazı kişiselleştirilebilir seçenekleri sunmuyor. Gizli konuşma özelliği yok. Son güncellemeler ile görüntülü arama her iki sürümde de mevcut. Messenger Lite ile bildirim alabilmene rağmen sohbet baloncuğu yok. Profil kodu tarama özelliği bulunmuyor.

Sonuç Olarak

Eğer telefonun hafıza bellek sorunu, İnternet’e erişim ve veri konusunda bir engelin yoksa çok fazla kişiselleştirilebilir seçenek istiyorsan Facebook Messenger’ı kullanabilirsin. Fakat bahsettiklerimiz ile ilgili herhangi bir problemin varsa ya da telefonumun sistem kaynaklarını çok fazla tüketmeden iletişim keyfini yaşasam yeterli diyorsan Messenger Lite senin için ideal çözüm olacaktır.

Adı geçen uygulamaları sayfamızdan indirebilirsin. Konuyla ilgili farklı görüşlerin veya önereceklerin varsa Yorumlar kısmına yazabilirsin.

  1. Facebook Messenger

    Facebook Messenger

    Facebook Messenger SMS ve Facebook mesajlarını tek bir yerde toplayabileceğin ücretsiz bir iletişim uygulaması. Sesli ve görüntülü kişisel ve grup mesajları gönderebilir, resimlerkonum bilgisi ve daha fazlasını paylaşabilirsin

  2. Messenger Lite

    Messenger Lite

    Çok az alan gerektiren Messenger Lite ile arkadaşlarınla bağlantı kurabilir, mesajlaşabilirsin. Uygulama mesaj, resim ve arkadaşlarının iletişim bilgilerini paylaşmana imkan tanıyor. Üstelik akıllı telefonunun kaynaklarını çok az tüketiyor.

Instagram iletişim butonu ekleme nasıl yapılır?
Instagram iletişim butonu ekleme nasıl yapılır?

İnsanların işletme hesabın üzerinden sana daha kolay ulaşılmasını istiyorsan Instagram iletişim butonu ekleme özelliğini deneyebilirsin. Bu sayede potansiyel müşterilerinle hızlı bir şekilde iletişime geçebilir hatta satışlarını artırabilirsin. Detaylar için okumaya devam et!…

WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj nasıl gönderilir?
WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj nasıl gönderilir?

Bir mesajı birçok kişiyle paylaşman gerektiğinde tek tek atmak yerine bunu daha hızlı bir şekilde yapabilirsin. WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj atma imkanın var. Bunun için deneyebileceğin farklı yollar bulunuyor. Nasıl yapılır adım adım öğrenmek için okumaya devam et! …

Instagram’dan ses nasıl indirilir?
Instagram’dan ses nasıl indirilir?

Paylaşılan bir hikayedeki veya Reels videosundaki ses çok mu hoşuna gitti? Instagram’dan ses indirme ile ilgili bu rehber sayesinde gönderilerinde kullanmak, yeniden paylaşmak hatta zil sesi yapmak için bu sesi kolayca cihazına kaydedebilirsin. Detaylar için okumaya devam et!…

Android’de denemen gereken en iyi beat yapma uygulamaları
Android’de denemen gereken en iyi beat yapma uygulamaları

Kendi müziklerini mi yapmak istiyorsun? O zaman kendi müzik ve altyapılarını hazırlayabileceğin en iyi beat yapma uygulamaları listemize göz at. Android cihazını bir enstrümana ve kayıt stüdyosuna dönüştürebileceğin en iyi Android uygulamaları keşfetmek için okumaya devam et!…