Android Telefon Neden Yavaşlar ve Bu Sorun Nasıl Çözülür?
Telefonun ya da tabletin kasmaya, yavaşlamaya mı başladı? Peki, Android telefon neden yavaşlar? Cihazının yavaşlama nedenlerini bilirsen çözüm yolunu bulman da daha kolay olacaktır. Zamanla yavaşlayan cihazlarda bu tür sorunlar nasıl tespit edilir ve giderilir öğrenmek için hemen okumaya başla!
Android Telefon Neden Yavaşlar?
Telefonun ilk aldığında ne kadar hızlıydı, değil mi? Hızlı bir şekilde açılır, uygulamalar hemen başlar, takılma, kasma veya yavaşlama gibi bir şey hiç olmazdı.
Artık cihazın ilk aldığın gibi değil. Uygulamalar geç açılıyor hatta bazen çalıştırmak eziyete dönüyor.
Android telefon neden yavaşlar soruna çözüm yolları bulmak için okumaya devam et.
Android Telefon Neden Yavaşlar ve Çözüm Yolları
Cihazların kutudan ilk çıktığındaki performansı göstermesi zamanla zorlaşır. Boş hafızaya yeni videolar, resimler kaydettikçe ve uygulama yükledikçe performans düşer.
İlk Android uygulamalar günümüz uygulamalarına göre daha hafifti. Cihazların hafıza ve RAM kapasitesi arttıkça uygulamaların boyutları ve sistem kaynaklarını tüketimi de arttı. Bu da özellikle eski cihazlarda performans kayıplarına ve yavaşlamalara neden oluyor.
Şimdi cihazını yavaşlatan bazı temel sorunlara ve çözüm yollarına bakalım.
#Sorun: İşletim Sistemi Güncellemeleri Cihazına Uygun Değil
Android’in ilk çıktığı gibi kalması düşünülemez. Android’de sürekli kendini güncelliyor. Oreo, Pie, 10 derken neredeyse her yıl yeni bir sürüm çıkıyor.
Birçok cihaz satış dönemindeki Android OS’a uygun olarak tasarlanıyor. Ancak işletim sistemi geliştikçe telefonda eskiyor, güncellemeler yüklenemez hale geliyor. Yüklense bile cihaz kaynakları düşük olduğundan yavaşlama gibi sorunlar ortaya çıkıyor.
#Çözüm Yolu:
Hız ve işlevsellik arasında seçim yapman gerekecek. Ya mevcut cihazının performansına razı olacak ya da yeni bir telefon alacaksın. Her güncelleme tüm telefonlara uymayacağı gibi uygulamalar da her versiyonda çalışmayabilir.
Cihazının yeni Android OS güncellemelerini almasından vazgeçebilir, daha hafif olan LineageOS gibi alternatif işletim sistemleri kullanabilirsin.
#Sorun: Uygulamaların Yeni Sürümleri Cihazımla Uyumlu Değil
Uygulamalar sürekli geliştiriliyor ve güncelleniyor. Haliyle bu da uygulamaları oburlaştırıyor ve sistem kaynaklarını daha fazla tüketir hale getiriyor.
Örneğin, web tarayıcı Chrome 200 MB’lık bellek tüketimi yapıyor.
Uygulama geliştiriciler kendilerini en güncel versiyonlara, yeni geliştirilen telefonlara göre ayarlarken eski cihazları göz ardı edebiliyor.
#Çözüm Yolu:
Uygulamaların en güncel sürümlerini kullanmak zorunda değilsin. Şart koşmadıkça uygulama güncellemeleri kapatıp almayabilirsin.
Kullandığın uygulamaların eski sürümlerini APK olarak AndroidListe gibi sitelerden veya alternatif Android marketlerden bulup indirebilirsin.
Sistemi sömüren uygulamaların Lite yani hafifletilmiş sürümlerini tercih edebilirsin. Mesela, tarayıcı olarak Opera Mini, Facebook yerine Facebook Lite uygulaması kullanabilirsin.
#Sorun: Arka Planda Çalışan Uygulamalar Bellek Tüketimini Arttırıyor
Akıllı telefonu neden aldın? Elbette sadece konuşmak için değil. Haliyle onlarca uygulama yükleyip kaldırabilirsin. Bunda sorun yok ancak yüklediğin birçok uygulama arka planda çalışmaya devam eder.
Arka planda çalışan uygulamalar cihazın belleğini tüketir. Her yeni uygulama açıldıkça cihaz yavaşlamaya başlar.
#Çözüm Yolu:
Arka planda gereksiz yere çalışan uygulamaları kapat. Birçok uygulama kendini başlangıca monte ederek açmasan dahi çalışmaya devam eder.
Uygulamalar arası geçiş yapmak yerine açık pencereleri kapat ve zaman zaman önbelleği temizle. 3B canlı duvar kağıdı kullanıyorsan bundan vazgeç.
Bilgi dahilinde olmadan çalışan uygulamaları Greenify gibi bir uygulama ile tespit et ve kapat. Bu sayede pil tüketimini de kontrol altına alırsın.
#Sorun: Cihazında Yeteri Kadar Hafıza Yok
Uygulamaların boyutları ve yetenekleri artıyor. Bu da hafıza da daha fazla yer kaplamalarına neden oluyor.
2015 yılında 35 MB olan Facebook uygulaması şimdi en az 66 MB. Neredeyse iki katına çıkmış. Eklenen her yeni bir özellik, cihazına ek bir yük getiriyor.
Grafik kalitesi yüksek olan veya eklentiler ile genişletilen oyunlar 2GB hafızaya ihtiyaç duyabiliyor.
Bol bol resim ve video çekiyor, müzik dinliyor veya çeşitli dokümanlar kullanıyorsan hafıza doluyor ve cihazın yavaşlıyor.
#Çözüm Yolu:
Hafızada yer kaplayan video resim, müzik gibi dosyaları SD karta taşı, buraya kaydedilmesini sağla. SD kart desteği ve hafif sürümleri olan uygulamaları tercih et.
Bulut depolama imkanlarından yararlanarak hafızanın daha boş kalmasını sağla.
Önbelleğe alınan verileri ara ara sil.
Bilgisayar, tablet ve telefon gibi teknolojik ürünler zamanla yavaşlayacaktır. Yukarıdaki çözüm yollarını deneyerek bunu geciktirebilirsin.
Telefonunu daha hızlı şarj etmek için neler yapabileceğini biliyor musun?
Android telefon neden yavaşlar sorusuyla ilgili düşüncelerini Yorumlar kısmında paylaşabilirsin. AndroidListe‘den uygulama indir, Facebook sayfamızı takip et!
Greenify
Greenify ile telefonunun pil ve RAM tüketimini kontrol altına alabilirsin. Performansı düşüren uygulamaları sonlandırabilir, uyutabilirsin. Senin yerine uygulamaları arka planda çalışan uygulamaları takip edebilir, gerekli müdahaleleri yapar.