İki Adımlı Doğrulama veya İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir ve Nasıl Kullanılır?

iki adımlı doğrulama

Pek çok uygulama hesabında kullanılan iki adımlı doğrulama ya da diğer adıyla iki faktörlü kimlik doğrulama nedir ve nasıl kullanılır, tüm detaylar yazımızda.

İnternet kullanımının yaygınlaşması güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor. Özellikle kişisel hesap bilgileri, bilgisayar korsanlarının iştahını kabartıyor. Yazılım geliştiriciler, yeni güvenlik önlemi iki adımlı doğrulamayı kullanıyor. Peki bu nedir, nasıl kullanılır?

İki Adımlı Doğrulama veya İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Güvenlik uzmanları, hesapların güvenliğini sağlamak için uzun ve karmaşık şifreleri önerirken diğer taraftan da doğrulama yapılmasını istiyor. SMS ile de yapılabilen doğrulama bir nebze olsun siber hırsızlığa karşı çözüm olabilir.

İki Adımlı Doğrulama veya İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir?

Yazılım geliştiriciler her ne kadar farklı isimler kullansalar da aslında iki adımlı doğrulama veya iki faktörlü kimlik doğrulama aynı. Temel mantık ise bir hizmete veya uygulamaya şifrenle girdikten sonra sen olduğuna dair doğrulama yapman için ek bir kodun kullanılması.

Uzun bir süre kimlik doğrulama SMS gönderimi ile yapıldı ancak bu da çok güvenlik bir yöntem değil. Çünkü SIM kartının çalınma, kopyalanma veya numaranın başka telefona yönlendirilme ihtimali var.

Bunun yerine authenticator yani kimlik denetleyicileri geliştirildi. Google Authenticator piyasaya hakim gibi gözükse de Duo Mobile gibi özel uygulamalar da mevcut. Facebook gibi kimi platformlar ise kendi denetleyicilerine sahip.

Kısaca söyleyecek olursak iki adımlı doğrulama, bildiğin bir şey ile sahip olduğun bir şeyin birleşmesi olarak tanımlanır. Yani şifren bildiğin bir şey iken anahtar üreticisi olan veya SMS alabildiğin telefonun ise sahip olduğun şeydir. Birisi bunlardan birine sahip olursa hesabına erişemez, her ikisini de eline geçirmiş olması gerekir.

İki Adımlı Doğrulama veya İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nasıl Kullanılır?

Örnek olması açısından iki adımlı doğrulamayı kullanarak güvenliğini nasıl sağlayacağını Instagram’dan görelim.

Instagram’da İki Faktörlü Kimlik Doğrulaması Nasıl Kullanılır?

1-Instagram’ı aç. Ayarlar’a git.

2-Gizlilik ve Güvenlik bölümünden İki faktörlü kimlik doğrulaması seçeneğini bul.

iki adımlı doğrulama

3-Başla düğmesine dokunarak işlemleri başlat.

iki faktörlü kimlik doğrulama

4-Burada güvenlik yöntemini seçmen gerekiyor. İki faktörlü kimlik doğrulamasını Kısa Mesaj (a) olarak veya bir uygulama (b) kullanarak gerçekleştirebilirsin. Aşağıda kullanabileceğin uygulamalardan da bahsedeceğiz. Bunlardan birini ya da Instagram’ın önereceği bir uygulamayı yükleyebilirsin.

iki adımlı doğrulama

5-Kısa Mesaj seçeneğini aktif hale getirirsen bir numara girmen istenecek. Gelecek kodu girerek iki adımlı doğrulamayı aktif hale getirmek için BİTTİ’yi tıkla. Bir dizi hesabı geri alma kodları görüntülenecek. Bunları sakla.

iki adımlı doğrulama

6-Kimlik Doğrulama Uygulaması seçtiğinde ise Instagram daha öncede bahsettiğimiz Google Authenticator ya da Duo Mobile gibi bir uygulama kullanmanı önerecek. Biz Google’ı tercih ettik.

iki faktörlü kimlik doğrulama

7-Uygulamayla kimlik doğrulamayı aktif ettiğinde Kodu Google Authenticator’dan Al seçeneği çıkacak. İleri tuşuna dokun.

iki adımlı doğrulama

8-Google Authenticator’a yeni bir kod ile yeni bir hesap eklenecek.

iki faktörlü kimlik doğrulama

9-Bu kez Instagram’da onay kodu girmen istenecek. Instagram Kod Gir’e bu kodu girdiğinde iki faktörlü kimlik doğrulama aktif hale gelecek.

iki adımlı doğrulama

İki Adımlı Doğrulama Uygulamaları

Kimi uygulama iki faktörlü kimlik doğrulama için üçüncü parti bir uygulama kullanmanı isteyecek. Biz de kullanabileceğin bazı uygulamalara sayfamızda yer verdik. Bu uygulamaları sayfamızdan indirebilirsin.

İki adımlı doğrulama veya iki faktörlü kimlik doğrulama güvenliğin için önemli. Ebeveyn kontrolü uygulamaları ile çocuklarını gözetimin altında tut. Adı geçen uygulamaları sitemizden indirebilirsin. Konuyla ilgili farklı görüşlerin veya önereceklerin varsa Yorumlar kısmına yazabilirsin.

  1. Google Authenticator

    Google Authenticator

    Google Authenticator ile Google hesabının ve diğer iki adımlı doğrulama isteyen hesaplarının güvenliğini sağlayabilirsin. Şifrene ek olarak bu kodu uygulamaya girmelisin. Aksi takdirde uygulama hesabına bağlanmayacak.

  2. Duo Mobile

    Duo Mobile

    İki faktörlü kimlik doğrulama ile hesaplarının güvenliğini sağlayan Duo Mobile kolayca kodlar üretebiliyor. Girişlerini hızlı ve güvenli hale getiriyor. Diğer uygulamalardaki ve web servislerindeki hesaplarının güvenliğini sağlayabilirsin.

  3. Authy 2-Factor Authentication

    Authy 2-Factor Authentication

    Auty 2-Factor ile Android cihazlarının güvenliğini sağlayabilir, hesaplarını iki adımlı doğrulama özelliği ile bilgisayar korsanlarından koruyabilirsin. Çevrimdışı kullanılabiliyor. Şifreli bulut yedekleme desteği sunuyor.

Instagram arama önerileri nasıl temizlenir?
Instagram arama önerileri nasıl temizlenir?

Instagram platformu kullandıkça tercihlerin, neleri beğenip beğenmediğin nasıl zaman geçirdiğin ile ilgili kişisel verilerini toplar. Bu veriler doğrultusunda önerilerde bulunur. Instagram arama önerilerini silmene imkan tanır. Nasıl yapacağını keşfetmek için okumaya devam et…

Telegram sesli mesaj indirme nasıl yapılır?
Telegram sesli mesaj indirme nasıl yapılır?

Sohbetlerin sırasında aldığın sesli mesajları cihazına kaydetmek veya arkadaşlarınla yeniden paylaşmak mı istiyorsun? Telegram sesli mesaj indirme özelliğine sahip. Atacağın birkaç basit adımla kolayca yapabilirsin. Nasıl yapacağını öğrenmek için rehberimizi okumaya devam et!…

Instagram iletişim butonu ekleme nasıl yapılır?
Instagram iletişim butonu ekleme nasıl yapılır?

İnsanların işletme hesabın üzerinden sana daha kolay ulaşılmasını istiyorsan Instagram iletişim butonu ekleme özelliğini deneyebilirsin. Bu sayede potansiyel müşterilerinle hızlı bir şekilde iletişime geçebilir hatta satışlarını artırabilirsin. Detaylar için okumaya devam et!…

WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj nasıl gönderilir?
WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj nasıl gönderilir?

Bir mesajı birçok kişiyle paylaşman gerektiğinde tek tek atmak yerine bunu daha hızlı bir şekilde yapabilirsin. WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj atma imkanın var. Bunun için deneyebileceğin farklı yollar bulunuyor. Nasıl yapılır adım adım öğrenmek için okumaya devam et! …