5 Yöntemle Android Telefonda Spy Yazılım Nasıl Anlaşılır?

spy-yazılım

Cep telefonunda casus yazılım olduğunda şüpheleniyorsan doğru adrestesin. Android telefonda spy yazılım nasıl anlaşılır, tüm ayrıntıları yazımızda bulacaksın.

Her cihaz günlük ihtiyaçlara cevap verebilecek uygulamalarla geliyor. Ancak pek çok kullanıcıyı hazır yüklü uygulamalarla tatmin olmuyor ve yeni uygulamalar yüklüyor. Bu da haliyle spy yazılımlar gibi kötü amaçlı uygulamalara kapı aralıyor. Bugün gizliliğine kasteden bu uygulamaları nasıl fark edebileceğine değineceğiz.

Android Telefonunda Spy Yazılım Var mı, Öğren!

Cep telefonlarının yaygınlığı kişisel bilgilerin çalınmasını veya özel hayatın takip edilmesini daha kolay hale getirdi. Gizliliği ihlal eden en zararlı yazılımlardan biri de spyware.

Spy yani casus yazılım olarak bilinen bu tür uygulamalar gizlice seni takip ediyor, kişisel bilgi ve verilerini çalıyor, karşı tarafa aktarıyor.

Spy Yazılım Tespit Etmenin 5 Yolu

Zaman zaman gizlice takip edildiğini düşünüyorsan aşağıda değineceğimiz hususlara dikkat etmelisin. Bunları okuduktan sonra daha spy yazılım konusunda daha net bir karar verebilirsin.

1- Telefonunda Sıra Dışı Hareketler

Spy yazılım tespit etmede en çok başvurulan yollardan biri telefonun davranışlarını gözlemlemek. Casus yazılım telefonun anormal hareketler, garip davranışlar sergilemesine neden olabilir. Bunlara kısaca değinelim.

  • Telefonunun ışığı kendi kendine biranda yanıyor ve kapanıyor, tuhaf sesler çıkarıyor.
  • Daha önce yüklediğini hatırlamadığın bir uygulama var mı incele. Farkında olmadan tıkladığın bir link aracılığıyla bir uygulama kurulmuş olabilir.
  • Köklenmiş telefonlar daha savunmasız hale gelir, tuhaf davranabilir. Şifreni sık sık değiştir.
  • Kötü amaçlı bazı yazılımlar güvenli gibi görünen yazılımlardaki açıkları kullanarak telefonuna sızabilir. Jelly Bean exploitinde olduğu gibi başka bir uygulamanın bilgin dışında kurulmasını sağlayabilir.

2- Bataryanın Hızlıca Tükenmesi

Telefonun gizlice takip ediliyorsa, casus bir yazılım varsa, telefonunun bataryası normalden daha hızlı tükenecektir. Telefonun şarjının ne kadar süre gittiğini az çok kestirebilirsin. Anormal bir şekilde şarjın çabucak bitiyorsa spyware yazılımından şüphelenebilirsin.

Spy yazılım arka planda sürekli olarak çalıştığından pili çabucak tüketebilir. Bu durum arka planda çalışan başka bir uygulamadan veya bataryanın eskimesinden de kaynaklanabilir, bunlara da dikkat etmelisin.

3- Telefon Görüşmeleri Sırasında Gürültü

Telefonda görüşürken tuhaf sesler veya gürültü duyuyor musun, bip sesi veya başka herhangi bir ses var mı, kontrol et. Bu tür sesleri genellikle ses kayıt cihazları çıkarır.

Görüşmeye başladıktan sonra bir anda ses kalitesinde değişmeler oluyorsa şüphelen. Ancak bazı durumlarda şebekeden kaynaklı çekim sorunları ses kalitesinde probleme neden olabilir. Bulunduğun yeri değiştirerek denemeler yap.

4- Rastgele Yeniden Başlama veya Kapanmalar

Casus yazılımlar ve takip yazılımları genellikle Android cihazların kapanmasına veya yeniden başlatılmasına neden olmakta. Eğer cihazının güncel olduğunu ve uygulamalarının kararlı bir şekilde çalıştığını düşünüyorsan bu açılıp kapanmalar normal değil, akla spyware getiriyor.

Şüphelendiğin bir uygulama varsa onu kaldır ve cihazının performansını ve davranışlarını gözlemle. Hala kapanmalar veya yeniden başlamalar yaşıyorsan gizli spy yazılımdan şüphelenmekte çok haklısın.

5- Tuhaf İçerikli Mesajlar

Bazı spy yazılımlar, telefonuna tuhaf mesajlar gönderebilir. Bunlar anlamsız cümleler, kodlar, sayılar veya semboller içerebilir. Bu tarz mesajlar alıyorsan spyware olabilir.

Stagefright en son exploit örneklerinden biri. Görüntülü mesajlar gönderiyor, hackerlara kapı aralıyor. Bu tür bir zararlının telefonunda olmadığından emin olmak için Stagefright Detector uygulamasını kullanabilirsin.

Spy yazılım olup olmadığını bu şekilde anlayabilirsin. Android’de gizli göz atma da yapabilirsin. Konuyla ilgili farklı görüşlerin veya önereceklerin varsa Yorumlar kısmına yazabilirsin. Sayfamızdan uygulama indir veya Twitter sayfamızdan bizi takip et!

  1. Stagefright Detector

    Stagefright Detector

    Android’in en kritik açıklarından biri olan Stagefright için geliştirilen Stagefright Dedector ile cihazını tarayabilir, açıkları bulabilirsin. Güncelleme gerekli mi değil mi anlayabilirsin. Cihazını Stagefright açıklarına karşı güvence altına alabilirsin.

Telegram indirilenler nasıl bulunur?
Telegram indirilenler nasıl bulunur?

Mesajlaşırken bazı fotoğraf ve videolar hoşuna gidiyor, cihazına indirmek mi istiyorsun? Cihazına kaydettiğin halde Telegram indirilenler nerede bir türlü bulamıyorsan bu rehber sana oldukça yardımcı olacak. İndirilen dosyaları nasıl bulacağını keşfetmek için okumaya devam et…

Instagram çapraz paylaşım nedir ve nasıl kullanılır?
Instagram çapraz paylaşım nedir ve nasıl kullanılır?

Özenle hazırlayıp paylaştığın bir gönderinin Facebook sayfanda da görünmesini ister misin? Bunu yapmak Instagram çapraz paylaşım özelliği sayesinde mümkün. Instagram çapraz paylaşım nedir, nasıl kullanılır, bilmen gerekenler bu rehberimizde. Keşfetmek için okumaya devam et! I…

Instagram koleksiyon oluşturma ve kullanma nasıl yapılır?
Instagram koleksiyon oluşturma ve kullanma nasıl yapılır?

Çok hoşuna giden gönderilere kolayca ulaşmak ve yeniden görmek ister misin? Instagram koleksiyon oluşturma imkanı tanıyor. Bu sayede koleksiyona ekleyeceğin gönderilere anında ulaşabilirsin. Kaydettiklerini düzenlemeni sağlayacak bu özelliği keşfetmek için okumaya devam et! I…