WhatsApp Virüsleri ve Dolandırıcılık Yöntemleri Hakkında Tüm Bilmen Gerekenler
Severek kullandığın mesajlaşma uygulamandan sıkça tuhaf mesajlar mı alıyorsun? WhatsApp virüsleri ve dolandırıcılar peşine düşmüş olabilir. Bu tür virüsler ve dolandırıcılık yöntemleri nasıl anlaşılır ve korunulur? WhatsApp’taki virüsler ve dolandırıcılık yöntemleri hakkında tüm bilmen gerekenleri öğrenmek için hemen okumaya başla!
WhatsApp Virüsleri ve Dolandırıcılık: Cebindeki Yeni Tehlike!
Dünya çapında 1,5 milyar kullanıcısıyla WhatsApp bilgisayar korsanlarının ve dolandırıcıların ilgisini çokça çekiyor. Yeni virüsler ve dolandırıcılık yöntemleri çıkıyor.
Virüsler Android sisteminin veya uygulamanın açıklarından faydalanıyor. Kredi kartı bilgileri gibi kritik kişisel bilgilerini çalmaya çalışıyor. Sıklıkla karşılaşılan WhatsApp virüslerine ve dolandırıcılık yöntemlerine değinelim.
WhatsApp Virüsleri
WhatsApp virüsleri genellikle kullanıcıların iyi niyetinden veya dikkatsizliğinden faydalanıyor. Yani birisini kendi elinle bulaştırabilirsin, nasıl mı? Elbette uyarı mesajlarıyla!
1- Bekleyen Sesli Mesajınız Var
Mesaj’ı dinlemek için tıkladığında sahte bir WhatsApp sayfasına yönlendiriliyorsun. Mesajı dinlemek için oynata tıkladığında zararlı yazılım yükleniyor.
2- WhatsApp’a Virüs Bulaştı
Virüsü temizlemek için linke tıklaman isteniyor. Linke tıkladığında virüsün temizlenmesi bir yana asıl şimdi virüs yükleniyor.
3- Uygulamayı Güncelle
Güncelleme linki sahte bir WhatsApp’ın yüklenmesini sağlıyor veya farklı bir uygulama mağazasından APK dosyasını indirmeni istiyor.
4- Yeni Sürüm Hazır
Premium, Gold, Ömür Boyu Ücretsiz ve Pro gibi farklı isimler altında resmi olmayan bir WhatsApp sürümünü yüklemeni istiyor.
Tüm bunlar yığın (spam) mesajlar aracılığıyla yapılır. Martinelli virüsü bunların en bilinenlerinden biri.
WhatsApp Dolandırıcılık Yöntemleri
Pek çok WhatsApp dolandırıcılık yöntemi var. En yaygın yöntemlere göz atalım. Gelen mesajlara dikkat!
1- SIM Takası/Kopyalama:
Bu yöntemin çok daha tehlikeli boyutları var. Ancak WhatsApp‘ta şöyle işliyor. Kişi listen kopyalanıyor. Arkadaşlarına acil paraya ihtiyacın olduğuna dair WhatsApp’tan mesaj gönderiliyor ve bir hesaba paranın yatırılması isteniyor.
2- Doğrulama Kodu veya Linkine Tıklama:
WhatsApp, ilk kurulumda veya farklı bir cihazdan hesabına giriş yapılırsa doğrulama kodu ister aksi takdirde istemez. Dolandırıcılar sana mesajla ulaşarak gelen doğrulama kodunu girmeni veya numaranı onaylamak için linki tıklamanı isterler. Amaç WhatsApp hesabını ele geçirmek.
3- Promosyon ve Kampanyalar
Ünlü markalar adına sahte kampanya veya promosyonlar sunulur. Örneğin sözde Adidas kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında bedava spor ayakkabı dağıtır veya bir gruptan günün şanslı kişisi olarak Samsung bir cep telefonu kazanırsın. Gelen linki tıkladığında basit bir anketi veya formu doldurman istenir. Ürünü veya indirimi alabilmek için kredi kartına kadar farklı kişisel bilgilerini yazman istenir.
4- WhatsApp Gold ve Türevleri
Yeni bir sürüm teklifi gönderilir. En popüleri WhatsApp Gold vb. Böyle bir sürüm mevcut değil ancak gelen mesajda pek çok avantajı sayılır ve yüklemen istenir. Ücretsiz daha fazla özellik sağlayan Pro versiyonları sunulur.
Ücretsiz WhatsApp kullanamayacağına dair mesaj gelir. Ya küçük bir ücret karşılığı ömür boyu kullanım verilir ya da mevcut WhatsApp sürümü için 16 yaşından büyük olduğunu onaylaman istenir.
WhatsApp Virüs ve Dolandırıcılık İçeren Mesajlar Nasıl Anlaşılır?
Herhangi bir mesajda:
- yazım yanlışları veya dil bilgisi hataları varsa
- bir linki açman istenirse
- kişisel bilgilerin talep edilirse
- senden mesajı iletmeni istiyorlarsa
- bir bağlantıyı tıkladığında yeni bir özelliğin etkinleşeceğini söylüyorsa dikkatli olmalısın.
Akıllı Telefona Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?
Akıllı telefonuma virüs bulaştığını nasıl anlarım diyorsan şu sorulara cevap ver:
- Anormal reklamlar görüyor musun?
- Faturanda veya veri tüketiminden anormal bir artış var mı?
- İlgisiz mesajlar ve reklam bildirimleri geliyor mu?
- Daha önce hiç görmediğin uygulamalar telefonunda yüklü mü?
- Tarayıcını her açtığında seni bir sayfaya yönlendiriyor mu?
Soruların çoğuna cevabın evetse virüs temizleme işlemi yapabilir veya yedek alarak fabrika ayarlarına geri dönebilirsin. Android cihazlar virüslerden nasıl temizlenir, detaylıca öğren.
WhatsApp virüs ve dolandırıcılık yöntemlerine karşı dikkatli ol. Konuyla ilgili farklı görüşlerin veya önereceklerin varsa Yorumlar kısmına yazabilirsin. Sayfamızdan uygulama indir veya Facebook sayfamızdan bizi takip et!
WhatsApp Messenger
Popüler uygulama WhatsApp Messenger ile dilediğince mesajlaşabilirsin. Hiçbir ekstra ücret ödemeden görüntülü sohbet edebilir, arkadaşlarınla videolar, resimler ve belgeler paylaşabilirsin. Yüzlerce ifade, çıkartma ve GIF kullanabilirsin.