Instagram dolandırıcılığı kaçınma ve online güvende kalma yolları

instagram-dolandırıcılığı

Her kullanıcı iyi niyetli olmayabilir ve çeşitli vaatler ile seni kandırmaya çalışabilir. Bu rehber sayesinde Instagram dolandırıcılığı kaçınma ve güvende kalma yollarını keşfedebilir, daha keyifli bir sosyal ağ deneyimi yaşayabilirsin. Faydalı bilgiler için okumaya devam et!

Instagram dolandırıcılığı

Günümüzün yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden biri de sosyal ağları kullanmak. Özellikle Instagram’da bol para vadeden, büyük indirimler sunan veya yardım toplayan sahte hesaplarla karşılaşmak mümkün. Kullanılan dolandırıcılık yöntemlerine ve güvende kalmak için neler yapabileceğine kısa kısa değinelim.

Şu tarz bir durum ve kişiler ile karşılaşman durumunda daha dikkatli davranman gerekir:

  • Bir ünlü, marka, şirket, hayır kurumu, bağış kampanyası adına para talep eden kişiler ve bunlar adına açılmış doğrulanmamış hesaplar
  • Zor durumda olduğunu, acil bir şey olduğunu dile getiren arkadaşın veya akraban olduğunu belirten kişiler
  • Sohbeti Instagram dışına taşımak isteyen, mesajlarında birçok dil bilgisi hatası yapan veya kimi zaman mantıksız ve kısa cevap veren hatta bazen çok soru soran kişiler
  • Hesabında bir sorun olduğunu ve düzeltilmesi konusunda yardımcı olabileceğini hatta Instagram destek ekibinden olduğunu dile getirenler, bu iş için ücret talep edenler
  • Hızlı bir şekilde romantik bağ kurmak isteyenler ve çıkma teklif edenler
  • E-posta, telefon numarası, banka hesabı, T.C. kimlik numarası, adres gibi kişisel bilgileri talep edenler
  • Profil sayfası boş, yeterli bilgi ve hareketlilik içermeyen sahte, bot hesaplar

Sık karşılaşılan 5 Instagram dolandırıcılığı

Instagram’da birçok dolandırıcılık yöntemi söz konusu ancak bunlardan en sık rastlanan 5 yönteme kısaca bakalım.

  • Çekiliş/hediye dolandırıcılığı: Tanıtım fırsatı sunan çekiliş ve hediyeler kötü amaçlı kullanılmakta. Şu çekilişte hediye kazandın, hediyeni alabilmek için şu kadar kargo/gönderi/hizmet/vergi bedeli ödemen gerekiyor deniliyor. Banka hesabı, T.C. numarası, kredi kartı veya adres bilgileri gibi kişisel bilgiler talep ediliyor.
  • Oltalama: Bu yöntemde amaç önemli kişisel verileri ele geçirmek. Banka hesabı veya Instagram kullanıcı bilgileri olabilir. Muhatap seni bir şekilde ikna eder ve gönderdiği linke tıklamanı talep eder. Linkler seni sahte sayfalara yönlendirir ve bilgilerin çalınır.
  • Sahtecilik: Bu yöntemde ünlü ve lüks bir markanın ürününde büyük indirim varmış gibi veya sana özel fiyat belirtilir. Gösterilen ürün gerçek olsa bile gönderilen ürün sahte olur. Sahte veya tağşiş ürünler ile dolandırıcılık kozmetikten giyime, elektronikten yöresel lezzetlere kadar geniş bir yelpazede yapılmakta.
  • Romantizm: İnsanların zaaflarından yararlanan bu kişiler, duygusal bağ kurmaya çalışır. Aşk ve çıkma tekliflerinin yanı sıra paraya ihtiyaçları olduklarını dile getirerek duygu sömürüsü yapabilir veya tacizde bulunabilirler. Özellikle gençlerde kalıcı travmalara neden olabilir.
  • İş veya yatırım dolandırıcılığı: Bu kişiler iş ilanları, eleman ihtiyaçları olduğu veya seninle çalışmak istedikleri gerekçesiyle sana ulaşabilir, CV’ni göndermeni veya linklere tıklayarak formları doldurmanı talep edebilir. Bu sayede kişisel bilgilerini çalarlar. Yatırım danışmanlığı vereceklerini, küçük paralarla kripto para, altın, borsa yatırımı yapabileceğini, paranı misliyle geri alabileceğine dair senle iletişime geçerler.

Instagram dolandırıcılığına karşı güvende kalmak için yapılabilecekler

Kendini güvende tutmak ve Instagram dolandırıcılığına karşı korumak için şunları yapabilirsin:

  • Şüphelendiğin hesaplarla iletişimini anında kes, engelle ve Instagram’a detaylı bir şekilde şikayet et.
  • Şüpheli bağlantılara asla tıklama.
  • Tanımadığın kişilerden gelen dosya ve belgeleri indirme.
  • Kişisel bilgilerini (banka hesapları, T.C. numarası, Instagram şifresi, kredi kartı bilgileri, ev adresi vb.) asla paylaşma.
  • Instagram dışında sohbete devam etmek isteyenlere aldırış etme.
  • Eğer bir ürünü satın almak istiyorsan resmi, doğrulanmış Instagram hesabı üzerinden veya bilindik güvenli online alışveriş siteleri aracılığıyla al.
  • Tanımadığın kişilerden gelen sohbet tekliflerini hemen kabul etme!
  • Instagram bir finans platformu olmadığı için yatırım işlemlerinde uzmanlaşmış platformları tercih et ve yetkin uzman tavsiyelerine kulak as.

👁️ Instagram gönderi ve hikaye görünür yapma yolları yazımızı şimdi incele.

AndroidListe‘den ücretsiz APK indir, oyun, uygulama ve tema keşfet, Android ile ilgili haberleri takip et. Bu yazıyı beğendiysen sosyal ağlarında arkadaşlarınla hemen paylaş!

  1. Instagram

    Instagram

    Instagram, video ve fotoğraf paylaşmanın yanı sıra diğer insanları da takip edebileceğin bir sosyal ağ. Arkadaşlarının gönderihikaye ve Reels paylaşımlarına bakabilir, beğenebilir ve yorum yapabilirsin. Filtre, çerçeve ve özel efektler kullanabilir, direkt mesajlar ile sohbet edebilir, canlı yayınlar yapabilir ve yeni hesaplar keşfedebilirsin.

Android’de bilmen gereken en iyi 5 kargo takip uygulaması
Android’de bilmen gereken en iyi 5 kargo takip uygulaması

Online alışveriş yapmayı seviyor ve siparişlerini kolayca takip etmek mi istiyorsun? Kargom nerede diye artık merak etmene gerek yok. En iyi 5 kargo takip uygulaması ile paketlerinin nerede olduğunu öğrenebilirsin. En iyi Android uygulamaları keşfetmek için okumaya devam et! …

WhatsApp etkinlik oluşturma ve yönetme nasıl yapılır?
WhatsApp etkinlik oluşturma ve yönetme nasıl yapılır?

Planladığın bir etkinliği paylaşmak ve arkadaşlarını haberdar etmek mi istiyorsun? Belirli gruplar için WhatsApp etkinlik oluşturma imkanı sunuyor. Tek tek haber vermekten kurtulmanı sağlayan bu yeni özelliği nasıl kullanacağını ve yöneteceğini öğrenmek için okumaya devam et!…

TikTok hesap gizleme nasıl yapılır?
TikTok hesap gizleme nasıl yapılır?

Video izlemek istiyor ama kim olduğunun pek de bilinmesini istemiyor musun? TikTok hesap gizleme özelliğinden yararlanman mümkün. Böylelikle biyografin diğer kullanıcılara gösterilmez sen de daha gizli kalabilirsin. Hesabını nasıl gizleyeceğini öğrenmek için okumaya devam et!…