Android’de Casus Yazılım Nasıl Anlaşılır ve Silinir?

casus-yazılım-nasıl-anlaşılır

Telefonun her zamanki gibi çalışmıyor mu? Kendi kendine açılıp kapanıyor mu? Cihazında spyware olabilir. Peki, casus yazılım nasıl anlaşılır? Daha sonra bu Android’den nasıl silinir, merak ediyorsan deneyebileceğin yöntemleri paylaşıyoruz. Telefonun güvenliği için hemen oku!

Casus Yazılım Nasıl Anlaşılır?

Telefonda casus yazılım var mı nasıl anlarım, soruna yanıt vermek adına bir rehber oluşturduk. Aşağıda bahsedeceğimiz hususları cihazında gözlemliyorsan bir spyware ile başın dertte olabilir. Şimdi casus yazılımı tespit etmeye yarayan işaretlere bakalım.

1- Aniden Kapanıp Yeniden Başlama

Herhangi bir uygulamayla işlem yaparken birden cihazın kendi kendine kapanıp tekrar açılıyor mu? Cihazın boştayken ve ekranın kapalıyken aniden ekran kendi kendine açılıyor, ekran ışığı yanıyor hatta cihazdan yeniden başlatılıyor mu? Bunları gözlemlemelisin. Sağlıklı bir cihazda bu tür eylemler gözlemlenmez.

2- Pilin Daha Az Süre Gitmesi

Casus yazılımı belli eden en bilindik işaret pilin hızlıca tükenmesi. Çünkü casus yazılımlar pili sömürür. Normalde şarj ettiğin süreden daha sık telefonu şarj etme gereği duyuyorsan şüphe duymaya başlayabilirsin.

Arka planda casus yazılım çalışmaya devam edeceği için ısı yükselmesine de neden olur. Telefonunun mevcut ısı değerlerini gösteren bir uygulama kullanman yararına olacaktır.

3- Aramalar Sırasında Gürültü

Telefonda konuşurken anormal bir gürültü duymaya mı başladın? Günümüzün GSM operatörleri çekim alanlarını oldukça genişletmiş, gürültüsüz ve temiz bir sesli iletişim için alt yapılarını güçlendirmiştir. Cihazın iyi çektiği halde arka planda tuhaf sesler duyuyorsan bunun nedeni bir spyware olabilir.

4- Yüksek Veri Kullanımı

Android sistemi ve uygulamalar, kablosuz ağ dışına çıkıldığında veri tasarrufu yapacak şekilde dizayn edilir ancak casus yazılımlar için durum böyle değil. İnternet’e sık girmediğin halde veri tüketiminde önemli bir artış gözlemliyorsan bu arka planda çalışan bir uygulamaya ve casus yazılıma işaret eder.

5- Tuhaf Mesajlar ve Bildirimler

Casus yazılımlar daha çok bilgi alabilmek adına içinde linkler olan mesajlar ve bildirimler gönderir. Daha önce hiç almadığın türden bildirimler veya bağlantı içeren mesajlar almaya başladıysan dikkatli ol.

Bu mesaj içeriklerindeki karakterlere, özensiz yazılışa, dil bilgisi hatalarına, harf seçimindeki yanlışlara veya bilinmeyen karakterlere dikkat et. Böyle bir durum söz konusu ise kötü amaçlı yazılımlardan şüphelenebilirsin.

Casus Yazılım Nasıl Silinir?

casus-yazılım-nasıl-anlaşılır

Yukarıdaki maddeleri cihazında gözlemliyorsan casus yazılımı silme konusunda neler yapabileceğine bakalım.

1- Yazılımı Kaldır

İlk olarak cihazındaki yüklü uygulamaları kontrol et. Bilmediğin uygulama var mı? Böyle bir uygulama varsa hemen kaldır. Şüphelendiklerini de kaldırmayı dene.

Yukarıdaki işaretler yakın zamanda başladıysa en son yüklediğin uygulamaları kaldırmayı dene. Uygulamalarının içerikleri, sunduğu servisler, simgeleri ve isimleri birbirleriyle uyumlumu kontrol et. Zararlı yazılımlar farklı isim ve simgelerle kendini gizleyebilir.

2- Cihazını Güncelle

Kimi zararlılar Android’in her sürümünde çalışmaz. Bu yüzden cihazının işletim sistemiyle ilgili bir güncelleme söz konusu mu kontrol et ve varsa hemen güncelleme yap. Güncelleme sonrası hata veren şüpheli bir uygulama varsa kaldır.

3- Elle Silme

Hangi dosyaların veya uygulamanın etkilendiğini tahmin ediyorsan bu dosyaları elle silebilirsin. Ancak sistem dosyalarını silmen durumunda Android çalışmaz hale gelebilir. Bu konuda fazla tecrübeli değilsen bu yöntem pek önerilmez. Ayrıca casus yazılımların kendilerini çok iyi bir şekilde gizleyebileceğini de unutma!

4- Fabrika Ayarlarına Geri Dön

En bilindik silme yöntemi, cihazını fabrika ayarlarına döndürmek ama diğer uygulamaların da silineceği için önemli bilgilerini ve içeriklerini yedeklemeyi unutma. Bu yöntem en son başvurulacak çözüm olmalı.

5- Antispyware Uygulamalarını Dene

Casus yazılımları hem tespit etmek hem de silmek adına kullanabileceğin güvenlik uygulamaları var. En iyi antispyware uygulamalarından iki tanesini aşağıda bulabilirsin. Bu uygulamaları kullanarak cihazını tarayabilir ve zararlı yazılımları kaldırabilirsin.

Casus yazılım nasıl anlaşılır ve silinir paylaştık. Güvenliğin için Android kilit ekranını özelleştirebilirsin. Yazımıza mutlaka göz at.

AndroidListe‘den tema, oyun, uygulama ve APK indir, Facebook sayfamızı takip et ve bu makaleyi sosyal ağlarında paylaşmayı unutma!

  1. Anti Spy Mobile Free

    Anti Spy Mobile Free

    Anti Spy Mobile, uygulaması cihazında yüklü olabilecek spyware yazılımlarını tespit etmene yarayan bir güvenlik uygulaması. Tüm uygulamaları tarar ve şüpheli uygulamanın nelere eriştiğini belirler. Ardından bu tür uygulamaları kaldırmanı sağlar.

  2. Privacy Scanner (Antispy) Free

    Privacy Scanner (Antispy) Free

    Privacy Scanner uygulaması cihazına yüklenmiş olabilecek casus yazılımları tespit etmene yardımcı olur. Takip, ebeveyn denetimi, casusluk ve gözetim uygulamalarını tespit edebilir. Bu tür uygulamaların cihazında nelere eriştiğini görmeni sağlar.

Instagram arama önerileri nasıl temizlenir?
Instagram arama önerileri nasıl temizlenir?

Instagram platformu kullandıkça tercihlerin, neleri beğenip beğenmediğin nasıl zaman geçirdiğin ile ilgili kişisel verilerini toplar. Bu veriler doğrultusunda önerilerde bulunur. Instagram arama önerilerini silmene imkan tanır. Nasıl yapacağını keşfetmek için okumaya devam et…

Telegram sesli mesaj indirme nasıl yapılır?
Telegram sesli mesaj indirme nasıl yapılır?

Sohbetlerin sırasında aldığın sesli mesajları cihazına kaydetmek veya arkadaşlarınla yeniden paylaşmak mı istiyorsun? Telegram sesli mesaj indirme özelliğine sahip. Atacağın birkaç basit adımla kolayca yapabilirsin. Nasıl yapacağını öğrenmek için rehberimizi okumaya devam et!…