Android 11 Yayımlandı: Özellikleri, Alacak Telefonlar ve Çok Daha Fazlası

android-11

Beta aşamaları tamamlanan Android 11 nihayet resmi olarak yayımlandı. Kararlı sürüm dağıtılmaya başlandı. Üreticilerin bir kısmı yeni ve eski cihazları için güncellemeleri bile hazırlamış durumda. Android 11 alacak telefonlar ve işletim sisteminin sunduğu yeni özellikler neler, keşfetmek için hemen oku!

Android 11, selefi Android 10’a göre gözle görülür bariz değişiklikler sunmasa da yeni özelliklerle birlikte geliyor. Özellikle telefonunu açtığında bu benzerliği daha iyi fark edeceksin.

Android 11’in yeni özelliklerini ana hatlarıyla inceleyelim ve destekleyen telefonlara kısaca değinelim.

Android 11 Neler Getiriyor?

Kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi hedefleyen Android 11, bir dizi güncelleme ve yeni özellikle geliyor. Kısa kısa bunlara bakalım.

1- Mesaj Baloncukları

Gelen mesajlarını, Facebook Messenger tarzı baloncuklar içerisinde görüntüleyebileceksin. Mesajlarını baloncuklardan almaya ve okumaya devam edebilirsin.

Daha önceden bu şekilde görüntüleyebilmek için üçüncü parti uygulamalara ihtiyaç varken artık gerek kalmayacak. Yakında WhatsApp ve Telegram gibi anlık mesajlaşma uygulamalarının bu özelliğe uygum sağlayacağı da tahmin ediliyor.

2- Yeniden Tasarlanan Bildirimler

android-11

Android 11 bildirimleri, ilgili gruplara veya görüşmelere göre tasnif edebilecek, daha önce sık kullandığın bir uygulama veya konuşma ile ilgili bildirimi okumayı kolaylaştırmak adına en üste taşıyacak.

Sistem bildirimleri veya sosyal medya bildirimlerini alt sıralara veya geri plana atabilecek. Bildirimler için daha fazla özelleştirme seçeneğine sahip olacaksın.

Bildirim geçmişini de görebileceksin. Gözünden kaçan son 24 saatte aldığın bir bildirimi artık kolaylıkla bulup okuyabilecek ve ek bir uygulamaya da ihtiyacın kalmayacak.

3- Güç Düğmesi Menüsü ile Akıllı Ev Kontrolü

Android 11, güç düğmesine uzun süreli bastığında daha fazla seçenek gösterecek. Klasik kapat/aç, sessize al gibi menülerin dışında Gpay’e ve akıllı ev cihazlarına erişim imkanı tanıyacak. Bu sayede akıllı ev cihazlarını açıp kapatabilirsin.

4- Ekran Kaydedici

Android artık yerleşik bir ekran kaydediciye sahip olacak. Üçüncü taraf bir uygulamaya ihtiyacın kalmayacak. Ekranı aşağıya doğru çekip hızlı ayarlardan ekran kaydediciye kolayca ulaşabilirsin.

Onay verdikten sonra ekranındaki tüm işlemleri kaydetmeye başlayacak. Kayıt sonrası cihazına kaydedilmesine veya silinmesine karar verebileceksin.

5- Sesle Kontrol

Voice Access’i (Sesli Erişim) etkinleştirerek Android cihazını daha anlamlı ifadeler kullanarak kontrol edebileceksin. Örneğin “Twitter’ı aç, Yeni bir Tweet oluştur” gibi daha anlamlı komutlar vererek cihazını sesinle kontrol edebileceksin.

6- Karanlık Modu Zamanlama

android-11

Android 10 ile birlikte gelen karanlık mod yeni bir özelliğe daha kavuşuyor. Bu özellik sayesinden cihazının ne zaman karanlık moda geçeceğini planlayabilir ve zamanı geldiğinde otomatik olarak geçiş yapmasını sağlayabilirsin.

7- Resim İçinde Resim

Halihazırda pek çok uygulamanın sunduğu resim içinde resim özelliği daha da geliştiriliyor. Açılan pencerenin boyutunu artık büyütüp küçültebilirsin.

8- Yeni Medya Oynatıcı Araç

android-11

Cihazındaki film, müzik gibi medyaları oynatmak için Hızlı Ayarlar menüsünde bir medya oynatıcı için mini araç (widget) oluşturabilirsin. Aşağıya doğru açılan menüden kolay bir şekilde parçayı oynatabilir veya durdurabilirsin.

9- Daha Fazla Gizlilik ve Güvenlik

Android 11 ile profilini, birbirlerini etkilemeyecek şekilde ve kişisel olmak üzere ikiye ayırabilirsin. Bu sayede gizliliğini daha fazla koruyabilir, çalıştığın şirketin IT departmanı iş dışındaki iletişimini takip edemez.

Bir uygulamanın kamera gibi erişim izinlerini tek sefer ile sınırlandırabilirsin. Uygulamaların erişim izinleri ile ilgili daha fazla seçeneğe sahip olacaksın.

Android 11 Alacak Telefonlar

Merak edilen önemli konulardan biri de Android 11 alacak telefonlar. Üreticileri tarafından Android 11 alacağı resmi olarak duyurulan telefonlar şöyle:

  • Google: Pixel 2, Pixel 3, Pixel 3a, Pixel 4
  • OnePlus: OnePlus 8 ve 8 Pro
  • Xiaomi: Xiaomi Mi 10 ve Mi 10 Pro, Poco F2 Pro
  • OPPO: OPPO X2 Bul, OPPO X2 Pro Bul, OPPO Reno3 4G, OPPO Reno3 Pro 4G
  • Realme: Realme X50 Pro

Bu listeye her gün yeni telefonlar eklenmekte, en iyisi telefon üreticine ulaşıp bu konu hakkında bilgi alman.

Android uygulama eski sürüm yükleme nasıl yapılır, biliyor musun?

Konuyla ilgili düşüncelerini, varsa sorularını Yorumlar kısmında paylaşabilirsin. AndroidListe‘den uygulama indir, Facebook sayfamızı takip et!

TikTok Shop nedir ve nasıl kullanılır?
TikTok Shop nedir ve nasıl kullanılır?

İzlediğin ve hoşuna giden bir ürünü anında satın almak ister misin? TikTok Shop ile artık bu mümkün. Videosunu izlediğin bir ürünü başka bir uygulamaya ihtiyaç duymadan TikTok’tan satın alabilirsin. Platformun bu alışveriş özelliği hakkında bilgi almak için okumaya devam et! …

Instagram bağlantı geçmişi nasıl kapatılır?
Instagram bağlantı geçmişi nasıl kapatılır?

Tıkladığın bağlantıların, ziyaret ettiğin linklerin, Instagram’da belirli bir süre saklandığını biliyor musun? Dilersen Instagram bağlantı geçmişini kapatabilirsin. Bir nebze olsun takip edilmekten kurtulabilirsin. Nasıl yapılır öğrenmek ve daha fazlası için okumaya devam et!…

Tiktok AI Song özelliği Android’de nasıl kullanılır?
Tiktok AI Song özelliği Android’de nasıl kullanılır?

Kendi şarkılarını oluşturarak sosyal medyada farkını konuşturmak ister misin? TikTok AI Song özelliğiyle kendi şarkılarını besteleyip söyletebilir ve videolarında kullanabilirsin. Test aşamasındaki bu özellik neler getiriyor ve nasıl kullanılır keşfetmek için okumaya devam et…

Instagram uçtan uca şifreleme nasıl açılır?
Instagram uçtan uca şifreleme nasıl açılır?

Daha güvenli ve gizli bir şekilde sohbet etmek ister misin? Instagram uçtan uca şifreleme ile herhangi bir mesajlaşma uygulamasına gerek duymadan artık sohbet edebileceksin. Tek yapman gereken uçtan uca şifrelemeyi açmak. Nasıl etkinleştirilir öğrenmek için okumaya devam et! …

Instagram yapay zeka sohbeti nasıl oluşturulur?
Instagram yapay zeka sohbeti nasıl oluşturulur?

Sana tavsiyelerde bulunabilecek ve yeni fikirler keşfetmeni sağlayacak bir sohbet arkadaşı ister misin? Instagram yapay zeka sohbeti ile kimseye gerek duymadan birçok bilgi edinebilir, yeni şeyler keşfedebilir biraz da eğlenebilirsin. Nasıl mı, detaylar için okumaya devam et!…