Kamera veya Mikrofonu Arka Planda Gizlice Kullanan Uygulamalar Nasıl Anlaşılır?

kamera-veya-mikrofonu-arka-planda-gizlice-kullanan-uygulamalar

Birçok uygulama yükleyip silen biri misin? Bu uygulamalar seni izliyor veya dinliyor olabilir mi? Arka planda bir uygulamanın kamera veya mikrofonu gizlice kullanıp kullanmadığı nasıl anlaşılır, merak ediyorsan işte tam da aradığın burada. Daha fazlasını öğrenmek için hemen okumaya başla!

Uygulamalar aracılığıyla yapılan güvenlik ve gizlilik ihlalleri gündemden düşmüyor. Birçok uygulama mağazalardan bu nedenden ötürü kaldırılıyor.

Apple iOS 14 ile arka planda kamera veya mikrofonu kullanan uygulamaları gösterecek. Xiaomi MIUI 12 versiyonunu bu özelliği ekledi.

Peki, Android kullanıcıları ne yapacak? Android için Access Dots isimli bir uygulama sunuldu ve geliştirilmeye de devam ediyor. Şimdi bu uygulamaya ve arka planda gizlice kamera veya mikrofunu kullanan uygulamaları nasıl anlayacağımıza yakından bakalım.

Access Dots Nedir?

Access Dots, i0S 14’te olduğu gibi kamerayı ve mikrofonu arka planda kullanan üçüncü parti uygulamalar var mı anlamana yardımcı oluyor.

iOS’takine benzer şekilde kamera veya mikrofona gizli bir erişim varsa renkli noktalarla seni uyarıyor. Hangi uygulamanın o anda arka planda çalıştığını görmeni sağlıyor.

Access Dots Nasıl Etkinleştirilir?

Uygulama Android 7 ve sonrasını desteklediğini söylüyor ancak en güvenilir sonuçları Android Pie veya üstü sürümlerde ortaya koyuyor. Şimdi uygulamayı nasıl etkinleştireceğine bakalım.

Uygulamayı AndroidListe’den veya Google Play’den indir ve kur. Kurulum sonrası aşağıdaki adımları izle.

1- Uygulamanın ana ekranındaki Access Dots yazısının yanındaki imleci sağa çekerek aç.

kamera-veya-mikrofonu-arka-planda-gizlice-kullanan-uygulamalar

2- Bu seni Erişebilirlik izinlerine yönlendirecek ve Access Dots’a erişim izni vermelisin.

kamera-veya-mikrofonu-arka-planda-gizlice-kullanan-uygulamalar

Uygulama artık çalışmaya başlayacak. Yeşil nokta, kamerayı; turuncu nokta ise mikrofonu temsil ediyor.

Access Dots Nasıl Çalışır?

Access Dots, arka planda çalışır, ekranında herhangi bir yer kaplamaz. Bir uygulamayı kullanırken ekranın üstünde yeşil veya turuncu bir nokta görebilirsin. Bu da o uygulamanın kamerana veya mikrofonuna eriştiği anlamına gelir.

Ekranın kapalıyken üçüncü parti bir uygulama kamera veya mikrofona erişmeye çalışırsa yine noktalar belirecek. Hatta Instagram, Snapchat gibi paylaşım yaptığın uygulamalarla kameranı açtığında da yeşil noktayı görebilirsin.

kamera-veya-mikrofonu-arka-planda-gizlice-kullanan-uygulamalar

Uygulama şu an için test aşamasında olduğunda tüm cihazlarda ve Android sürümlerinde çalışacağını garanti etmez. Ama kendi telefonunda denemen oldukça faydalı olacaktır.

Güvenlik anahtarı olarak Android akıllı telefon nasıl kullanılır, biliyor musun?

Konuyla ilgili düşüncelerini, varsa sorularını Yorumlar kısmında paylaşabilirsin. AndroidListe‘den uygulama indir, Facebook sayfamızı takip et.

  1. Access Dots - iOS 14 cam/mic access indicators!

    Access Dots – iOS 14 cam/mic access indicators!

    Access Dots, gizliliğini sağlamak adına kullanabileceğin bir araç. Bilgin dışında arka planda kamera veya mikrofonuna erişen bir uygulama var mı öğrenmene yardımcı olur. Kullanımı basit olan uygulama yeşil ve turuncu noktalarla erişim yapan uygulamaları anlamanı sağlar.

Instagram iletişim butonu ekleme nasıl yapılır?
Instagram iletişim butonu ekleme nasıl yapılır?

İnsanların işletme hesabın üzerinden sana daha kolay ulaşılmasını istiyorsan Instagram iletişim butonu ekleme özelliğini deneyebilirsin. Bu sayede potansiyel müşterilerinle hızlı bir şekilde iletişime geçebilir hatta satışlarını artırabilirsin. Detaylar için okumaya devam et!…

WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj nasıl gönderilir?
WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj nasıl gönderilir?

Bir mesajı birçok kişiyle paylaşman gerektiğinde tek tek atmak yerine bunu daha hızlı bir şekilde yapabilirsin. WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj atma imkanın var. Bunun için deneyebileceğin farklı yollar bulunuyor. Nasıl yapılır adım adım öğrenmek için okumaya devam et! …

Instagram’dan ses nasıl indirilir?
Instagram’dan ses nasıl indirilir?

Paylaşılan bir hikayedeki veya Reels videosundaki ses çok mu hoşuna gitti? Instagram’dan ses indirme ile ilgili bu rehber sayesinde gönderilerinde kullanmak, yeniden paylaşmak hatta zil sesi yapmak için bu sesi kolayca cihazına kaydedebilirsin. Detaylar için okumaya devam et!…

Android’de denemen gereken en iyi beat yapma uygulamaları
Android’de denemen gereken en iyi beat yapma uygulamaları

Kendi müziklerini mi yapmak istiyorsun? O zaman kendi müzik ve altyapılarını hazırlayabileceğin en iyi beat yapma uygulamaları listemize göz at. Android cihazını bir enstrümana ve kayıt stüdyosuna dönüştürebileceğin en iyi Android uygulamaları keşfetmek için okumaya devam et!…