Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Güvenliğini Sağlamanın 5 Yolu

halka-açık-wifi

Android telefonunla halka açık Wi-Fi ağlarını kullanıyor musun? Peki ya güvenliğin? Halka açık Wi-Fi kullanırken kendini korumanı sağlayacak 5 yoldan bahsedeceğiz. Ortak veya ücretsiz kablosuz ağlara bağlanırken kişisel verilerinin ve Android telefonunun güvenliğini nasıl sağlayacağını ele alacağız. Hemen okumaya başla!

Halka Açık Wi-Fi Kullanırken Kendini Korumanın 5 Yolu

Alışveriş merkezinde, kafede veya bir otelde halka açık Wi-Fi ağlarını kullanıyor musun? Genelde bu kablosuz ağlar ücretsiz olduğu için tercih edilir ve hemen bağlanılır. Peki bu ağlar ne kadar güvenli?

Halka açık Wi-Fi, kişisel güvenlikte pek de masum olmayabilir. Gerekli tedbirleri alarak bu ağlara daha güvenli bir şekilde bağlanabilirsin.

Şimdi ücretsiz kablosuz ağlara bağlanırken güvenliğini sağlayacak 5 yola değinelim.

1- Yalnızca HTTPS Olan Sayfalarda Gezin

Google Chrome gibi pek çok tarayıcı artık güvenli olmayan web siteleri konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak sen yine de tedbirli ol.

Güvenli bir web sitesinin adresi HTTPS ile başlar; verileri şifreler ve SSL/TSL güvenlik protokolü kullanır.

Tarayıcıya baktığında “https://” ile başlamıyorsa halka açık kablosuz ağlarda bu tür sitelere girme.

2- Kişisel Verilerini Kullandığın İşlemleri Yapma

Bankacılık işlemleri, kredi kartı bilgileri girerek alışveriş yapmak gibi hassas verilerin girilmesi gereken durumlarda halka açık Wi-Fi ağını kullanma.

Hesap bilgilerini girmen gereken, kişisel verilerini ortaya çıkarabilecek işlemlerini bu tür ağlarda yapmaktan kaçın.

3- Kullanmıyorsan Wi-Fi’yi Kapat

En büyük hatalar biri de Wi-Fi’yi açık bırakmak. Bu durumda cihazın daha önce girilen bir ağa veya şifresiz halka açık Wi-Fi’ye otomatik olarak bağlanacak.

Böylelikle telefonun Wi-Fi üzerinden bilgin dışında erişime açılmış oluyor. Hem güvenlik hem de pil tasarrufu adına işin bittiğinde Wi-Fi’yi devre dışı bırakman, kapatman, yararına olacak.

4- Çok Yavaş Halka Açık Wi-Fi Bağlantılarını Kullanma

Genelde herkese açık bağlantılarda hız sorunları yaşanmakta. Hızın çok yavaş olduğunu düşünüyorsan en iyisi kullanmamak.

Kablosuz ağ, modem yerine bir yönlendirici cihaz tarafından sağlanıyor bu da hızı düşürüyor olabilir. Korsanlar, bilgisayarlarını sahte yönlendirici (router) olarak ayarlayabiliyor. Haliyle de ağa bağlananların tüm bilgilerini çalıyorlar.

5- VPN Kullan

Gizlilik ve anonimlik sağlayan VPN giderek yaygınlaşmakta. Özellikle halka açık bir ağa bağlanıyorsan ek bir güvenlik sağlamak adına sen de bir VPN uygulaması sitemizden indirip kullanabilirsin.

Halka açık Wi-Fi ağına bağlanırken iki kere düşün. Bluetooth ile Wi-Fi paylaşma nasıl yapılır biliyor musun? Konuyla ilgili farklı görüşlerin veya önereceklerin varsa Yorumlar kısmına yazabilirsin. Sayfamızdan uygulama indir veya Facebook sayfamızdan bizi takip et!

  1. TunnelBear VPN

    TunnelBear VPN

    TunnelBear konumunun önemi olmadan web sitelerini gezebileceğin bir VPN. Farklı ülkelerden engelli sitelere girebilir. IP adresini maskeleyebilirsin. Halka açık kablosuz bağlantıları güvenli şekilde kullanabilirsin.

Instagram iletişim butonu ekleme nasıl yapılır?
Instagram iletişim butonu ekleme nasıl yapılır?

İnsanların işletme hesabın üzerinden sana daha kolay ulaşılmasını istiyorsan Instagram iletişim butonu ekleme özelliğini deneyebilirsin. Bu sayede potansiyel müşterilerinle hızlı bir şekilde iletişime geçebilir hatta satışlarını artırabilirsin. Detaylar için okumaya devam et!…

WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj nasıl gönderilir?
WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj nasıl gönderilir?

Bir mesajı birçok kişiyle paylaşman gerektiğinde tek tek atmak yerine bunu daha hızlı bir şekilde yapabilirsin. WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj atma imkanın var. Bunun için deneyebileceğin farklı yollar bulunuyor. Nasıl yapılır adım adım öğrenmek için okumaya devam et! …

Instagram’dan ses nasıl indirilir?
Instagram’dan ses nasıl indirilir?

Paylaşılan bir hikayedeki veya Reels videosundaki ses çok mu hoşuna gitti? Instagram’dan ses indirme ile ilgili bu rehber sayesinde gönderilerinde kullanmak, yeniden paylaşmak hatta zil sesi yapmak için bu sesi kolayca cihazına kaydedebilirsin. Detaylar için okumaya devam et!…

TikTok Shop nedir ve nasıl kullanılır?
TikTok Shop nedir ve nasıl kullanılır?

İzlediğin ve hoşuna giden bir ürünü anında satın almak ister misin? TikTok Shop ile artık bu mümkün. Videosunu izlediğin bir ürünü başka bir uygulamaya ihtiyaç duymadan TikTok’tan satın alabilirsin. Platformun bu alışveriş özelliği hakkında bilgi almak için okumaya devam et! …

Instagram video izleyenleri görme nasıl yapılır?
Instagram video izleyenleri görme nasıl yapılır?

Paylaştığın videoyu kimlerin izlediğini merak mı ediyorsun? Popüler sosyal ağ Instagram video izleyenleri görme seçeneğine sahip mi? Alternatif yolu var mı? Uygulama videolarla ilgili ne tür istatistikler paylaşıyor hepsi bu rehberde. Detayları keşfetmek için okumaya devam et…