Android’de Veri Tüketimi Nasıl Azaltılır?

android veri tuketimi nasil azaltilir

Faturan kabarıyor, paketlerin, gigabaytların hemen bitiyor mu? İnternet’te gönlünce gezemez mi oldun? İşte sana veri tüketimini azaltmanın yolları, haydi oku!

Mobil cihazlarımız ne kadar vaz geçilmez ise İnternet’te öyle. Ancak daha ay sonu gelmeden hemen veri hakkın doluyor mu? Her zaman Wi-Fi bulmak da kolay değil. İşte, Android’de veri tüketimi nasıl azaltılır, bu yazımızda ele alacağız.

Android Cihazlarda Mobil Veri Kullanımı Nasıl Azaltılır?

Hücresel veri kullanımı, İnternet’ten multimedya dosyalarının görüntülenmesi veya paylaşılması durumunda hızlı bir şekilde veri tüketimi artıyor. Özellikle İnternet’ten yapılan bir yayın izlendiğinde ya da canlı bir yayın gerçekleştiğinde veri tüketimi daha da artıyor.

Aşağıda belirteceğimiz yolları deneyerek İnternet keyfinden ödün vermeden veri tüketimini azaltabilirsin. Şimdi bunlara göz atalım.

1- Chrome Veri Tasarrufunu Aç

Eğer sen de bir Chrome kullanıyorsan Google’ın bu web tarayıcısının veri tasarrufu sağlayan bir özelliği var. Google, İnternet deneyiminde herhangi bir sekme olmadan veri tüketimini %50’ye kadar azaltabildiğini söylüyor. Kullanıcı olarak herhangi bir fark göremeyebilirsin ama daha hızlı bir tarama deneyimi yaşayacağın kesin.

Chrome, İnternet’e bağlandığı zaman Google’ın sunucularına bağlanır. Veri tasarrufu açık olduğunda, Google’ın sunucuları, verileri sıkıştırır, küçük ekranlı cihazlara uyumlu hale getirir. Gereksiz veriler tarayıcıya aktarılmaz. Doğal olarak veri tasarrufu sağlanır.

image_1 android veri tuketimi nasil azaltilir

Veri tasarrufu özelliğini açmak için, Chrome’daki üç noktaya tıkladıktan sonra sırasıyla Ayarlar > Veri tasarrufuna dokun. Açılacak pencerede özelliği etkin hale getir.

2- Opera Max Yeni Adıyla Samsung Max Kullan

Chrome’un veri tasarrufu özelliği güzel ama İnternet’i kullanan diğer uygulamalar verilerini sömürmeye edecek. Bu noktada çözüm rakipten yani Opera’dan geliyor.

Opera Max da Chrome’un mantığıyla aynı çalışıyor ve gereksiz verilerin yüklenmesini kısıtlıyor ancak bunu her bir uygulama için yapabiliyor. Netice itibariyle her uygulamadan %50 tasarruf sağlayabilirsin. Dilediğin uygulamanın veri kullanımını da kesebilirsin.

Bir hatırlatma yapalım, Opera Max uygulamasını Samsung satın aldı ve Samsung Max olarak yeni özellikler ile piyasaya sundu. Opera Max’ın eski sürümlerini APK olarak sitemizden indirebilirsin.

3-Arka Plan Verilerini Sınırla

Android’in güzel bir özelliği sen uygulamayı kullanmasan da uygulama arka planda çalışır. Güncellemeleri alır, bildirimler gelmeye devam eder. Ancak bu kimi zaman veri tüketimini artırır. Kim uygulamalara arka plan veri kullanımında sınırlama getirebilirsin.

image_2 android veri tuketimi nasil azaltilir

Sınırlama yapmak için Ayarlar > Veri kullanımı > Veri tasarrufunu aç. Daha sonra yine aynı pencerede Hücresel veri kullanımına dokun, burada veri geçmişi göreceksin. Aşağıya doğru indikçe hangi uygulama ne kadar veri tüketiyor görebilirsin. Bunlardan bilgin dışında veri indirmesini istemediğin bir uygulamayı seç. Arka plan veri modunu kapatarak uygulamanın arka planda veri harcamasını engelle.

image_3 android veri tuketimi nasil azaltilir

Ayrıca bazı uygulamaların kablosuz ağ olmadığı zaman hücresel ağdan arka plan verisi almasını da sınırlayabilirsin. Bunun için Ayarlar > Veri kullanımı > Veri tasarrufunu tıkla. Burada Sınırsız veri erişimi yazan sekmeye dokunarak hangi uygulamanın sınırsız veri kullanıp kullanmayacağına karar verebilirsin.

4-Uygulamaları Yalnızca Kablosuz Ağdan Güncelle

Kullandığımız uygulamaların sürekli güncellemeleri yayınlanmakta. Eğer dikkatli olunmazsa hücresel veriden de güncelleme gerçekleşebileceğini için İnternet kullanım hakkın kısa sürede dolabilir. Bu yüzden güncellemelerin yalnızca kablosuz ağa bağlandığında yapıldığından emin ol.

image_4 android veri tuketimi nasil azaltilir

Bunu kontrol etmek ve güncellemeleri yalnızca Wi-Fi üzerinden almak için Google Play uygulamasını çalıştır. Sol üst köşede üç katlı pastaya benzeyen sembole tıkla veya ekranını soldan tutup sağa doğru kaydırarak çekersen Google Play profilinin ve ayarların olduğu sayfayı göreceksin. Burada Ayarlar > Uygulamaları otomatik güncelle > Yalnızca kablosuz bağlantı üzerinden otomatik güncellensin seç.

5-Hesap Senkronizelerini Sınırla

Güncel kalmayı ve sürekli bildirim almayı seviyoruz ancak bunun da elbette bir maliyeti oluyor. Hesap senkronizasyonuna sınırlayarak da veri tüketiminden tasarruf edebilirsin. Hesabını incelediğinde gereksiz yere eş zamanlama yapan uygulamaları göreceksin. Google Fit, takvim, Play Oyunlar sayılabilir.

image_5 android veri tuketimi nasil azaltilir

Bunu yapmak için Ayarlar >Hesaplar> Google’a tıkla, buradan kullanmadığın Google özelliklerini seç ve eşlemeleri kapat. Hesaplar sayfasında diğer eş zamanlama yapan uygulamaları da görebilirsin. Dilersen bunları da kapabilirsin. Pek tavsiye etmesek de tamamen senkronizasyonu kapatmak için en üste sağla üç noktaya tıkla ve Verileri otomatik senkronize et seçeneğini iptal et.

6 -Çevrimdışı Uygulamaları Kullan

Veri tasarrufunda önemli bir nokta ise İnternet bağlantısı istemeyen çevrimdışı çalışabilen uygulamaları tercih etmek. Pek çok uygulama bu alternatiflere sahip. En azından kimi uygulama sadece kablosuz ağ varda içerik indiriyor ve daha sonra kullanımına sunuyor.

Uygulama verilerini ön belleğe almaya çalış. Bir harita uygulaması kullanacaksan Wi-Fi’nin olduğu yerde gerekli bilgileri indir ve daha sonra çevrim dışı kullan. Aynı şeyi videolar içinde yapabilirsin. Kablosuz ağdan indir ve daha sonra izle. YouTube dahi YouTube Go uygulaması ile bunu hedefliyor ya da Google Map’i düşün.

7- Veri Tasarrufu Sağlayan Lite Uygulamaları Tercih Et

Veri tasarrufu sağlayan Lite uygulamaları tercih edebilirsin. Facebook Messenger Lite, normal Messenger’a göre daha az veri tüketecektir. Facebook Lite ile Facebook içinde aynı şey geçerli. Günümüzün pek çok uygulaması bunu sunuyor. Resimleri ve videoları sen tıklamadıkça indirmiyor bu sayede izlemeyeceğin videolar ve resimler yüklenmiyor.

8- Yayın Yaparken Dikkatli Ol

Herkes gibi sende resimler videolar paylaşmayı, müzik dinlemeyi seviyor, özellikle de canlı yayınlar yapıyorsan veri tüketimin artacaktır. GIF, animasyon paylaşmak güzel ama veri tüketimini bunlar artırır. Tabi izlediğin akışlar da cabası. Bu konuda kendine sınır koymalı, gereksiz olabilecek paylaşımlardan kaçınmalısın.

Adı geçen uygulamaları sayfamızdan indirebilirsin. Konuyla ilgili farklı görüşlerin veya önereceklerin varsa Yorumlar kısmına yazabilirsin.

  1. Opera Max - Data booster

    Opera Max – Data booster

    Mobil veri kullanımını kontrol altına almak, daha az veri harcayarak daha fazla İnternet’te dolaşmak istiyorsan çözüm Oprea Max. Uygulamaların İnterneti fazlaca kullanmalarını önünü geçer. Veri kullanımını yönetmene izin verir.

  2. Samsung Max

    Samsung Max

    Samsung Max, veri tasarrufu için komple çözüm sunuyor. Sayfaları açmak, uygulama indirmek, video ve görsellere erişmek, sosyal ağlarda gezinmek, akışları takip etmek gibi işlemler İnternet kotanızı harcar. Tüm bunları kontrol edebilirsin.

Android’de denemen gereken en iyi beat yapma uygulamaları
Android’de denemen gereken en iyi beat yapma uygulamaları

Kendi müziklerini mi yapmak istiyorsun? O zaman kendi müzik ve altyapılarını hazırlayabileceğin en iyi beat yapma uygulamaları listemize göz at. Android cihazını bir enstrümana ve kayıt stüdyosuna dönüştürebileceğin en iyi Android uygulamaları keşfetmek için okumaya devam et!…

TikTok Shop nedir ve nasıl kullanılır?
TikTok Shop nedir ve nasıl kullanılır?

İzlediğin ve hoşuna giden bir ürünü anında satın almak ister misin? TikTok Shop ile artık bu mümkün. Videosunu izlediğin bir ürünü başka bir uygulamaya ihtiyaç duymadan TikTok’tan satın alabilirsin. Platformun bu alışveriş özelliği hakkında bilgi almak için okumaya devam et! …

Instagram video izleyenleri görme nasıl yapılır?
Instagram video izleyenleri görme nasıl yapılır?

Paylaştığın videoyu kimlerin izlediğini merak mı ediyorsun? Popüler sosyal ağ Instagram video izleyenleri görme seçeneğine sahip mi? Alternatif yolu var mı? Uygulama videolarla ilgili ne tür istatistikler paylaşıyor hepsi bu rehberde. Detayları keşfetmek için okumaya devam et…

Instagram Keşfet sayfasına nasıl çıkılır?
Instagram Keşfet sayfasına nasıl çıkılır?

Daha fazla kişi tarafından takip edilmek ve beğenilmek istiyorsan bunun yolu Instagram Keşfet sayfasından geçiyor. Peki ama gönderilerinin Keşfet’e çıkması için ne yapmalısın? Bu rehberde işine yarayacak temel ipuçlarını paylaşacağız. Detayları öğrenmek için okumaya devam et!…

TikTok ekran süresi sınırları nasıl ayarlanır?
TikTok ekran süresi sınırları nasıl ayarlanır?

Ekran başında fazlaca zaman geçirdiğini mi düşünüyorsun ya da çocuğunun daha kontrollü vakit geçirmesini mi istiyorsun? TikTok ekran süresi sınırlarını ayarlamana imkan tanıyor. Daha makul sürelerde uygulamayı kullanmanı sağlayacak bu özelliği keşfetmek için okumaya devam et!…