Android’de Önceden Yüklenmiş Uygulamalar Nasıl Kaldırılır?

android de onceden yuklenmis uygulamalar nasil kaldirilir

Android cihazın önceden yüklenmiş birçok uygulamayla birlikte geliyor. Önceden yüklenmiş uygulamalar nasıl kaldırılır sorusuna cevabı bu yazıda bulabilirsin.

Yeni bir Android cihaz aldığımız zaman, özellikle cep telefonlarımız önceden yüklenmiş pek çok uygulamayla birlikte geliyor. Çoğu zaman hali hazırdaki bu uygulamalar yerine kendi istediğimiz daha kullanışlı uygulamaları cihazımıza yüklüyoruz. Bu da zamanla cihazda hafıza ya da performans sorunlarına sebep olabiliyor. Bu yazımızda önceden yüklenmiş uygulamaları kaldırmanın yollarını arayacağız.

Bloatware Nedir?

Bloatware, bir başka ifadeyle üretici uygulamaları, önceden yüklenmiş, pek çok özelliği olan, hafızada fazlaca yer kaplayan, yavaş çalışan, sistemi yoran veya pil tüketimi fazla olan ve verimsiz bulunan yazılım türlerine verilen genel isimdir. Kelime anlamı itibariyle de şişirilmiş yazılım anlamına gelir.

Bu tür yazılımlar maalesef cihazlarımıza yüklü halde geliyor ve pek çok kullanıcı bu uygulamaları gereksiz buluyor ve sistem kaynaklarını fazla tüketmeleri, cihazı yavaşlatmaları ve dahili bellekte çok yer kaplamaları nedeniyle istemiyor.

Önceden Yüklenmiş Uygulamalar Nasıl Kaldırılır?

Bloatware gibi önceden yüklenmiş kullanmadığımız uygulamaları nasıl kaldırabileceğimize bakalım. Bir cihazı ilk aldığımızda üreticiler tarafından yüklenen bazı uygulamalar kaldırılabilirken bazılarının ise silinmesi mümkün değildir.

Normal şekilde kaldırma:

Screenshot_20180206-224344_a

Yapman gereken Ayarlar / Uygulamalar’a gitmek. Burada kaldırmak istediğiniz uygulamanın üzerine tıkladığınızda açılan pencerede Kaldır seçeneğine dokunman yeterli

Devre Dışı Bırakma:

Kaldır seçeneği olmayan uygulamalar sisteminden tüketmeye devam edecektir ancak bunları devre dışı bırakabiliriz. Böylelikle bu uygulamalar sistemden kaldırılmıyor ancak başlatıcıda görülmüyor ya da açılmıyor, daha az yer kaplıyor.

Screenshot_20180206-224414_b

Bunu yapmak için Ayarlar / Uygulamalar bölümüne tıklıyoruz. Açılan pencerede yüklü tüm uygulamaları görmek için Tüm Uygulamalar seçeneğini seçiyoruz.

Screenshot_20180206-224619_c

Devre dışı bırakmak istediğimiz uygulamayı seçiyoruz. Açılan Uygulama Bilgileri penceresinden Devre Dışı Bırak seçeneğine tıklıyoruz.

Eski sistemlere sahip cihazlar için Güncellemeleri Kaldır, Durmaya Zorla seçenekleri de istenmeyen uygulamaların fabrika ayarlarına dönmesini sağlayacaktır. Böylelikle bu uygulamaların batarya tüketimi gibi etkinlikleri azaltılacaktır.

Rootlama (Kökleme):

Yüklü uygulamaları tamamen telefonunuzdan kaldırmak istiyorsan kök dizin erişim hakkının olması gerekir. Üreticilerin önceden yüklediği uygulamalara (bloatware), kök dizin erişimine izin verilmez. Bunu aşmanın yolu root işleminin yapılması yani kök dizin erişim hakkının elde edilmesi, kökleme, ile olur.

Kökleme sonrası tüm dosyalara erişim hakkın olacağı için istemediğin uygulamaları silebilirsin. Rootlama cihaz garantisinin kalkmasına sebep olabilir. Rootlama yapmadan önce bu konuyla ilgili bilgi sahibi olman, ileride karşılaşabileceğin sorunları önlemende yararlı olacaktır.

Önceden Yüklenmiş Uygulamalar Nasıl Silinir?

Yüklü gelen uygulamalardan kesin olarak kurtulmak tamamen silmek istiyorsan, root sonrası oluşabilecek garanti dışı kalma gibi sorunları önemsemiyorsan, cihazını rootlamalısın. Bu işlemin ardından cihazın tüm kök dizin erişim hakları sana ait olacaktır. Rootlama olmaksızın üretici dosyalarını silmek pek mümkün değil. Bazı scriptler yardımıyla rootsuz yapılabileceği ifade edilse bile bu işlemi ve köklemeyi daha tecrübeli kullanıcıların yapmasını tavsiye ediyoruz.

Rootlama konusunda bilgi sahibi olmak için bu yazımıza göz atabilirsin.

Kökleme işlemi sonrası istemediğin uygulamaları silmeni kolaylaştıracak oldukça popüler bir uygulama var: System App Remover (ROOT)

Uygulamayı indirdikten sonra aç, silmek istediğin uygulamayı veya uygulamaları seç Kaldır düğmesine dokun ve onayla, hepsi bu kadar.

Uygulamaları Kolayca Kaldırmanın Yolu

Yüklemiş olduğun ya da telefonun var olan uygulamaları tek tek kaldırmak yerine topluca yapabileceğin bir uygulamadan bahsetmek istiyoruz. Bu uygulama ile dosyalarını da yönetebilirsin.

Screenshot_20180206-225724_d

Es Dosya Yönetici uygulamasını sayfamızdan indirdikten sonra uygulamayı aç ve Uygulamalar’a tıkla

Screenshot_20180206-225724_ef

Açılan Uygulamalar penceresinden kaldırmak istediğin uygulamaları üzerine biraz uzunca bas. Kaldır seçeneğini seçerek uygulamayı ya da uygulamaları kaldırabilirsin.

Konu ettiğimiz uygulamaları sayfamızdan idirebilirsin. Bu konuyla ilgili farklı görüşlerin veya önereceklerin varsa Yorumlar kısmına yazabilirsin. 

  1. System App Remover (ROOT)

    System App Remover (ROOT)

    Rootlanmış bir cihazdaki üreticinin yüklemiş olduğu sistem uygulamalarını kaldırmak için System App Remover kullanılır. Bloatwareleri kaldırmanın yanı sıra kullanıcı uygulamalarını da rahatlıkla kaldırabilir.

  2. ES Dosya Yöneticisi

    ES Dosya Yöneticisi

    Tüm dosyalarını, uygulamalarını ve Dropbox, Google Drive gibi bulut servislerindeki içeriklerini yönetmeni sağlayan ES Dosya Yöneticisi tüm dosya formatlarını tanır. Uygulamalarını topluca kaldırabilirsin.

Instagram iletişim butonu ekleme nasıl yapılır?
Instagram iletişim butonu ekleme nasıl yapılır?

İnsanların işletme hesabın üzerinden sana daha kolay ulaşılmasını istiyorsan Instagram iletişim butonu ekleme özelliğini deneyebilirsin. Bu sayede potansiyel müşterilerinle hızlı bir şekilde iletişime geçebilir hatta satışlarını artırabilirsin. Detaylar için okumaya devam et!…

WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj nasıl gönderilir?
WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj nasıl gönderilir?

Bir mesajı birçok kişiyle paylaşman gerektiğinde tek tek atmak yerine bunu daha hızlı bir şekilde yapabilirsin. WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj atma imkanın var. Bunun için deneyebileceğin farklı yollar bulunuyor. Nasıl yapılır adım adım öğrenmek için okumaya devam et! …

Instagram’dan ses nasıl indirilir?
Instagram’dan ses nasıl indirilir?

Paylaşılan bir hikayedeki veya Reels videosundaki ses çok mu hoşuna gitti? Instagram’dan ses indirme ile ilgili bu rehber sayesinde gönderilerinde kullanmak, yeniden paylaşmak hatta zil sesi yapmak için bu sesi kolayca cihazına kaydedebilirsin. Detaylar için okumaya devam et!…

TikTok Shop nedir ve nasıl kullanılır?
TikTok Shop nedir ve nasıl kullanılır?

İzlediğin ve hoşuna giden bir ürünü anında satın almak ister misin? TikTok Shop ile artık bu mümkün. Videosunu izlediğin bir ürünü başka bir uygulamaya ihtiyaç duymadan TikTok’tan satın alabilirsin. Platformun bu alışveriş özelliği hakkında bilgi almak için okumaya devam et! …

Instagram video izleyenleri görme nasıl yapılır?
Instagram video izleyenleri görme nasıl yapılır?

Paylaştığın videoyu kimlerin izlediğini merak mı ediyorsun? Popüler sosyal ağ Instagram video izleyenleri görme seçeneğine sahip mi? Alternatif yolu var mı? Uygulama videolarla ilgili ne tür istatistikler paylaşıyor hepsi bu rehberde. Detayları keşfetmek için okumaya devam et…