Android Cihazlarda Rootlama Nedir ve Nasıl Yapılır?
Rootlama, Android cihaz yazılımını kırmanın İngilizce karşılığıdır. Bu işlem sayeside işletim sisteminin kilidi açılarak onaylanmamış (Google tarafından) uygulamalar yüklenebilir, işletim sistemleri güncellenebilir, işlemci hızı ayarlanabilir ve çok daha fazlası yapılabilir. Yani kısacası, cihazın artık özgür hâle gelir!
Tahmin edebiliyoruz, bu işlemler hakkında pek bilgi sahibi olmayabilirsin ve bu nedenle süreci tehlikeli olarak görebilirsin. Haklısın da, işlem esnasında yapacağın bir hata akıllı cihazının yazılım anlamında zarar görmesine neden olabilir. Oysa, bu işlemi en iyi, hızlı ve tehlikesiz bir şekilde yapmak da mümkün! Bu üretkenlik artışının sorunsuz bir şekilde nasıl olacağını öğrenmek için okumaya devam et!
Öncelikle, yazılım kırma işlemini yapabilmek için bir program indirmek gerekiyor. Kingo Android Root, programı bu iş için biçilmiş kaftan. Uygunluk listesini kontrol ederek cihazının bu işlem için uygun olup olmadığını öğrenmeli ve ondan sonra işleme başlamalısın. Şimdi adım adım rootlama işlemini nasıl yapacağımıza bakalım.
Adım 1: Kingo Android Root programını indir ve bilgisayarına kur.
Adım 2: Akıllı telefonunun USB hata ayıklama modunu açık konuma getir. Android versiyonlarına göre bunu üç farklı şekilde yapabiliyoruz:
- Android 2.3 ve öncesi: Ayarlar < Uygulamalar < Gelişim < USB Hata Ayıklama işaretle
- Android 3.0 ile 4.1 arası: Ayarlar < Geliştirici Seçenekleri < USB Hata Ayıklama işaretle
- Android 4.2 ve sonrası: Ayarlar < Telefon Hakkında < Yapı Numarası (Geliştirici modundasınız yazana kadar tıkla) < Geliştirici Modunda Ayarlar < Geliştirici seçenekleri < USB Hata Ayıklama işaretle
Adım 3: Bilgisayarına kurduğun programı başlat ve USB kablosu ile telefonunu bilgisayara bağla. Kısa bir süre içerisinde bilgisayarın telefona bağlandığını işaret edecektir. Cihaz ekranınında “USB hata ayıklamaya izin ver” yazısı görünürse, “Bu bilgisayara her zaman izin ver” seçeneğine dokunarak izin verme işlemini tamamla.
Adım 4: Son olarak, programda Root tuşuna tıkla ve programın işlemi tamamlamasını bekle. Yaklaşık 5 dakika süren işlem sonunda cihazın yeniden başlyabilir. (modele göre değişiklik göstermektedir.)
Artık istediğin uygulamayı, işletim sistemini ve benzeri yazılım özelliklerini onaylı olsun ya da olmasın cihazına yükleyebilirsin.
Telefonunu rootlamak ve tüm faydalarını elde etmek için tüm yapman gereken bunlar! Eğer root kaldırmak istersen, işlemi tersten yapabilir ve programı açtığında Root Kaldır tuşuna tıklamalısın.