Android Dokunmatik Ekran Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

android-dokunmatik-ekran-kalibrasyonu

Android telefonun ekranı doğru tepki vermiyor mu? Bozuldu zannedip ekranını değiştirmeden önce kalibre etmeyi dene. Android dokunmatik ekran kalibrasyonu nasıl yapılır, neler gerekli, hepsi burada. Tamirciye gitmeden önce bu yöntemi deneyerek cihazını test edebilirsin. Nasıl yapacağını öğrenmek için hemen oku!

Zamanla Android cihazının ekranı tutukluluk yapabilir, doğru tepkiler vermeyebilir. Ekranı değiştirmeden önce kalibrasyon yapmak bu sorunu giderebilir.

Android Dokunmatik Ekran Kalibrasyonu Gerekli mi?

Zaman içerisinde Android cihazlar da gelişiyor ve donanımsal kapasiteleri haliyle artıyor. Günümüzün Android cihazları, seleflerine göre oldukça yetenekli ve gelişmiş durumda.

Modern cihazların Android ekranları nadiren kalibrasyon ihtiyacı duyar. Dokunmatik ekran arızaları yapılandırma ayarlarından ziyade genellikle donanımsal sorunlardan kaynaklanmakta.

Android dokunmatik ekran kalibrasyonu, arızaların tamamını giderebilecekmiş gibi anlaşılmamalı. Ancak bazı durumlarda özellikle eski bir cihaz söz konusu ise hayat kurtarıcı olabilir.

Ekran hassasiyetini artırmada oldukça fayda sağlayabilir. Ekran koruyucudan kaynaklı performans kayıplarının önüne geçebilirsin.

Android Dokunmatik Ekran Kalibrasyonu için Test

Teste başlamadan önce cihazının ekranın çalıştığından emin olmalısın. Hiç çalışmayan bir ekranı test etmek mümkün olmayabilir.

Android 5.0 Lollipop ve önceki sürümlerde test için gizli bir menü mevcuttu. Bunun için çağrı ekranına *#*#2664#*#* kodunu yazıp arama yapmalısın.

Daha sonraki güncel sürümler için uygulamaya ihtiyacın olacak. Touch Screen Test uygulamasını kullanabilir, AndroidListe’den indirebilirsin.

android-dokunmatik-ekran-kalibrasyonu

Uygulamanın kullanımı da oldukça kolay. Bir resim fırçasını sürer gibi ekrana dokunduğunda parmağının değdiği noktaları kaydeder. Uyguladığın baskıya göre bu noktaları beyaz ve tonlarında gösterir. Herhangi bir kayıp veya gecikme var mı işaret eder.

Android Dokunmatik Ekran Kalibrasyonu Yapımı

Eski Android sürümlerinde hem test hem de kalibrasyon aracı yer almaktaydı ancak yeni sürümlerde mevcut değil. Kalibrasyon yapabilmek için uygulama indirmen gerekiyor.

Android dokunmatik ekran kalibrasyonu için Touchscreen Calibration uygulamasını kullanabilirsin. Uygulamayı AndroidListe’de bulabilirsin.

Şimdi bu uygulamayı kullanarak cihazını nasıl kalibre edeceğine bakalım.

1- Uygulamayı aç ve ortada yer alan Calibrate düğmesine dokun.

android-dokunmatik-ekran-kalibrasyonu

2- Dokunma (Tap), yakınlaştırma (zoom), sıkıştırma (pinch) gibi uygulamada tamamlaman gereken 6 aşamalı bir test var. Her bir testi tamamlamak için ekrandaki yönergeleri izle.

android-dokunmatik-ekran-kalibrasyonu

3- Testleri tamamladığında onaylama mesajını göreceksin. Tamam dedikten sonra yapılan değişikliklerin aktif olması için cihazını yeniden başlat.

android-dokunmatik-ekran-kalibrasyonu

Android Dokunmatik Ekran Kalibrasyonu İşe Yaramazsa

Ekran kalibrasyonu işe yaramadıysa donanımsal bir arıza olabilir. Yetkili servise götürmek zorunda kalabilirsin.

Son bir çare olarak cihazını fabrika ayarlarına döndürebilir, sıfırlayabilirsin. Ancak böyle bir durumda cihazındaki yüklü uygulamaların, belge, fotoğraf ve videoların da silineceğini unutma. Yedekleme yapmadan böyle bir işleme başlama. Çünkü cihazın ilk aldığın haline geri dönecek.

Android ekran zaman aşımını sınırsız yapmayı biliyor musun?

Android dokunmatik ekran kalibrasyonu ile ilgili düşüncelerini, varsa sorularını Yorumlar kısmında paylaşabilirsin. AndroidListe‘den uygulama indir, Facebook  sayfamızı takip et!

  1. Touch Screen Test

    Touch Screen Test

    Touch Screen Test ile Android cihazının dokunmatik ekranının hassasiyetini test edebilirsin. Kayıpların veya atlamaların olduğu alanları görebilirsin. Kullanımı kolay bir test ekranına sahip. Ses açma ve kapama düğmesinden uygulamayı kontrol edebilirsin.

  2. Touchscreen Calibration

    Touchscreen Calibration

    Android dokunmatik ekranın geç mi tepki veriyor veya hassasiyeti iyi değil mi? Touch Screen Calibration uygulaması ile ekranı 6 farklı türde teste tabi tutabilir ve en uygun şekilde yeniden kalibre edebilirsin.

Instagram iletişim butonu ekleme nasıl yapılır?
Instagram iletişim butonu ekleme nasıl yapılır?

İnsanların işletme hesabın üzerinden sana daha kolay ulaşılmasını istiyorsan Instagram iletişim butonu ekleme özelliğini deneyebilirsin. Bu sayede potansiyel müşterilerinle hızlı bir şekilde iletişime geçebilir hatta satışlarını artırabilirsin. Detaylar için okumaya devam et!…

WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj nasıl gönderilir?
WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj nasıl gönderilir?

Bir mesajı birçok kişiyle paylaşman gerektiğinde tek tek atmak yerine bunu daha hızlı bir şekilde yapabilirsin. WhatsApp’ta birden fazla kişiye mesaj atma imkanın var. Bunun için deneyebileceğin farklı yollar bulunuyor. Nasıl yapılır adım adım öğrenmek için okumaya devam et! …

Instagram’dan ses nasıl indirilir?
Instagram’dan ses nasıl indirilir?

Paylaşılan bir hikayedeki veya Reels videosundaki ses çok mu hoşuna gitti? Instagram’dan ses indirme ile ilgili bu rehber sayesinde gönderilerinde kullanmak, yeniden paylaşmak hatta zil sesi yapmak için bu sesi kolayca cihazına kaydedebilirsin. Detaylar için okumaya devam et!…

Android’de denemen gereken en iyi beat yapma uygulamaları
Android’de denemen gereken en iyi beat yapma uygulamaları

Kendi müziklerini mi yapmak istiyorsun? O zaman kendi müzik ve altyapılarını hazırlayabileceğin en iyi beat yapma uygulamaları listemize göz at. Android cihazını bir enstrümana ve kayıt stüdyosuna dönüştürebileceğin en iyi Android uygulamaları keşfetmek için okumaya devam et!…